От х:

Днес в x:

Откриха останките на най-голямото животно, бродело някога по Земята

Изображение 1 от 2

    Наскоро в Аржентина бяха открити останките на вероятно най-голямото животно, разхождало се някога по Земята - титанозавър с дълга шия отпреди 98 милиона години.

    Останките от неназования динозавър са открити за първи път през 2012 г. в провинция Неукен в северозападна Патагония, но все още не са напълно разкопани. Откритите досега кости обаче предполагат, че древният гигант вероятно е бил титанозавър, може би най-големият откриван някога. Титанозаврите са сред най-големите завроподи - гигантски динозаври с дълга шия, които се храняли с растения и са живели от късния юрски период (преди 163,5 милиона до 145 милиона години) до края на Кредовия период (преди 145 милиона до 66 милиона години).

    Не са открити достатъчно останки, за да могат изследователите да обявят този динозавър за нов вид или да го причислят към вече познат. Изследователите обаче са уверени, че след като разкопките приключат, ще могат да го класифицират като напълно нов вид.

    "Мястото на находката е много трудно достъпно, така че логистиката е доста сложна", казва водещият автор на изследването Алехандро Отеро, палеонтолог от музея Ла Плата в Аржентина, пред Live Science. "Но ние очакваме да се върнем там след пандемичната ситуация."

    Самите останки датират преди около 98 милиона години, което означава, че съществото е живяло през периода Креда.

    Гигант сред гигантите

    През 1993 г. друг титанозавър, наречен Argentinosaurus huinculensis, стана претендент за титлата на най-големия наземен, но по-късно бе изместен от още по-големия титанозавър Patagotitan Mayorum през 2014 г. Трудно е обаче да се определи кой вид е бил най-тежкият динозавър - Аржентинозавърът е известен от само 13 вкаменени кости, а теглото на Патаготитан се основава на композиция от шест индивида, пише Live Science.

    В момента изследователите не могат да кажат колко голям е бил новият титанозавър, като се има предвид, че дългите кости на крайниците, използвани за извършване на такива оценки, като раменната кост и бедрената кост, все още не са изкопани. Анализите на намерените кости - включително 24 прешлена на опашката и части на тазовия и гръдния пояс, показват, че това е най-вероятно най-големият от титанозаврите.

    Патаготитан бил висок около 15 метра и тежал 69 тона, което се равнява на теглото на близо дузина азиатски слонове.

    "Това е огромен динозавър, но очакваме да намерим много повече от скелета при бъдещи експедиции, така че ще имаме възможността да кажем с увереност колко голям е бил всъщност", каза Отеро.

    Новооткритият титанозавър е само една от многото вкаменелости на зауроподи, открити в Южна Америка. Те са помогнали да се запълнят множество пропуски в знанията около тези гиганти и също така повдигат въпроси за това как са станали толкова големи.

    "Този ​​нов скелет дава още един пример за зауроподи, които са на ръба на възможното по отношение на максималния размер на животните на сушата", каза Барет.

    Изследването е публикувано онлайн на 12 януари в списание Cretaceous Research.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини