От х:

Днес в x:

Гукане, грачене, цвърчене, чуруликане и мяукане: За първи път откриха доказателства, че динозаврите са били гласовити

В праисторическа гора, преди около 80 милиона години, набит, 5-метров брониран динозавър с шипове по гръб се движи на четири къси крака, бавно дъвчейки лека закуска от растителен материал.

След като преглътне, кожената част в гърлото му, която блокира гласовата му кутия, се отваря обратно, позволявайки на динозавъра да поеме дълбоко въздух и да изпусне страховито...

Чуруликане?

Това не е точно най-ужасяващото начало на сцена в следващия филм Джурасик свят, но може да е по-реалистично от рев.

Скоро след като фосилизираното тяло на анкилозавър от Креда, наречено Pinacosaurus grangeri, беше открито в пустинята Гоби в Монголия през 2005 г., учените предположиха, че неговите чудесно запазени гърлени кости играят роля в дишането.

Сега палеонтолози от Музея на университета Хокайдо в Япония и Американския музей по естествена история предполагат, че те всъщност формират ключови части от гласовата му кутия, първата, открита в нептичи динозавър.

Въпреки сравнително далечната връзка на животното с птиците, ларинксът има няколко прилики със съвременните крякане и чуруликане. Всъщност вокализиращата анатомия изглежда е странен хибрид между гласовите кутии на влечуги и птици, казват изследователите.

Преди около 250 милиона години подобните на влечуги животни на Земята, наречени архозаври, се разделят на две групи: едната включва динозаври и птерозаври, а другата - крокодили и алигатори.

Анкилозавър като Pinacosaurus, казват изследователите, може да е звучал като нещо средно между тези две линии.

"Да приемем, че динозаврите издават звуци, подобни на крокодили, е доста безопасно", каза пред New York Times палеонтологът Виктория Арбър, която не е участвала в изследването.

"Това е основната анатомия, с която биха работили. И тогава птиците развили тези допълнителни начини за производство на звуци, където могат да променят звуците, излизащи от гърлото им, по по-нюансиран начин.“

Ларинксът е куха тръба, която се намира в горната част на гърлото и съдържа анатомични характеристики, адаптирани да произвеждат звукови вълни. Когато въздухът се издишва през тръбата, гънките на тъканта вибрират на определени честоти. Това е един от начините, по които бозайниците, земноводните и влечугите произвеждат звук с дихателните си пътища.

Но птиците са странно изключение. Те имат сиринкс, разположен в противоположния край на трахеята на ларинкса. За хората би било нещо като да имат гласова кутия в гърдите си.

Сиринксът на една птица има две отделни "тръби", което им позволява да направят две различни обаждания наведнъж. Птиците също имат друга структура, разположена по-високо в дихателните им тръби, която им позволява да модулират допълнително звуците, които издават по-дълбоко.

Цялата мрежа е доста сложна и въпреки това учените все още не разбират как се е развила от ларинкса.

Съвременните птици произлизат от анкилозаврите и въпреки това, тъй като гласовата кутия е направена от мека тъкан са открити много малко древни примери във фосилна форма. Най-старият птичи сиринкс, откриван някога, е на 66 милиона години и много прилича на този, който имат днешните гъски и патици.

Досега обаче никога не е докладван фосилизиран ларинкс при архозавър.

Фосилът на Pinacosaurus се отличава с пръстеновидно парче хрущял в ларинкса, известно като крикоид, което е особено голямо. По-голям, казват изследователите, от този, който обикновено се наблюдава в ларинкса на живите влечуги.

Днес влечугите, които са по-гласовити, обикновено притежават по-големи крикоиди, което означава, че размерът на този хрущял е добра индикация за звук.

В сравнение със съвременните костенурки, гущери, крокодили и птици, изследователите казват, че пинакозавърът има удължен ларинкс. За разлика от влечугите, това предполага, че той не би използвал ларинкса си като източник на звук, а като модификатор на звука.

Живеещите в наше време птици променят звука, използвайки различна структура, но по подобен начин.

"Следователно ларинксът на Pinacosaurus може да е бил активно вокализиран и свързан със силни и експлозивни викове, както при гласовитите влечуги и птици", пишат изследователите.

Авторите все още не са готови да кажат как всъщност е звучал гласът на пинакозавъра, но смятат, че неговите вокализации вероятно са били "свързани с ухажване, родителски призив, защита от хищник и териториални призиви" и може да са включвали гукане и чуруликане.

И все пак, дори ако този динозавър е имал ларинкс, по-подобен на живите влечуги, без никаква прилика със сиринкса на птица, възможно е той пак да издавал подобни на птичи звуци.

Гласовете на костенурките и другите влечуги са били сериозно пренебрегвани от учените в миналото. Много от тези същества просто се приемат за неми, когато всъщност те могат да издават удивително различни звуци, включително гукане, грачене, цвърчене, сумтене, щракане и дори мяукане!

Ясно е, че изследователите все още изясняват как ларинксът и сиринксът се различават по своите способности за възпроизвеждане на звук.

Без повече доказателства кой може да каже, че праисторическите анкилозаври някога не са звучали като котки?

Това отваря възможности за следващия Джурасик свят, което публиката не би очаквала.

Изследването е публикувано в Communications Biology.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини