От х:

Днес в x:

"Мрачния жътвар" - нов вид тиранозавър, открит в Канада

    Вкаменелости на новооткрит братовчед на Tyrannosaurus rex - свиреп, хищен динозавър с остри зъби и чудовищна муцуна, наречен от учените "жътвар на смъртта“, е открит в Алберта, Канада.

    Датиран на 79,5 милиона години Thanatotheristes degrootorum е най-старият известен тиранозавър, открит в северната част на Северна Америка, регион, който включва Канада и северната част на западните Съединени щати, заявиха изследователите. Това е и първият неизвестен досега вид тиранозавър, открит в Канада за 50 години.

    T. degrootorum е живял през периода Креда, последният период от епохата на динозаврите, продължил от преди около 145 милиона до преди 65 милиона години. Внушителният звяр имал пълна със зъби уста, дълги над 7 сантиметра. От муцуната до опашката дължината на динозавърът е около 8 метра, а височината му в зоната на бедрата е около 2,40 м.

    Изследователите имат само два частични черепа и челюсти на новооткрития тиранозавър, така че те не могат да преценят неговата маса, тъй като за това изчисление са необходими задни крайници. Но изкопаните вкаменелости са били достатъчни, за да определят съществото като новооткрит вид.

    Подобно на други тиранозаври, "жътварят на смъртта" ("Танатос" е гръцкият бог на смъртта, а "теристите" - "жътвар", така екипът дава името на Танатотеристес) имал странни неравности по черепа си, които му придавали чудовищен вид. Новият вид тиранозавър имал обаче уникални вертикални хребети, тръгващи от очите по горната част на муцуната му.

    "Тези хребети не са като нищо, което сме виждали досега при други видове тиранозаври", казват учените. Точно за какво служат хребетите, те не са съвсем сигурни.

    Части от черепа и челюстите на динозавъра били открити от канадската двойка Джон и Сандра Де Гроот от Хейс, Албърта, които през 2010 г. забелязали останките на динозавъра на брега на река Боу, в южната част на Албърта. Друг череп е намерен наблизо, също в скален масив, който съдържа останките на изненадващо малко видове динозаври.

    Единствените други динозаври, открити в тази скална формация, са тревопасни. Тъй като те са от същия скален слой като хищния Танатотеристес, може да се предположи, че те са били ежедневното му меню.

    Танатотеристес не е бил толкова огромен като T. rex, който е живял около 12 милиона години по-късно, но откритието показва, че не всички тиранозаври са колосални хиперядни животни като T. rex, а е имало много подгрупи, които са имали свои територии и собствени уникални типове тяло и вероятно стилове на лов, смятат учените.

    Проучването е публикувано онлайн в Cretaceous Research.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини