От х:

Днес в x:

Огромeн хищен динозавър ловувал в африкански води преди 95 млн. години

Огромният африкански хищен динозавър Спинозавър е прекарвал повечето от времето си във водата и се е придвижвал с опашка като перка, съобщи Ройтерс.

Той се е хранел с големи риби и е бил "речен звяр". Съществуването му показва, че някои динозаври са населявали и водното царство.
Фосилни кости от опашката на спинозавъра са открити в Мароко. Той е най-дългият известен месояден динозавър. Живял е преди 95 милиона години през периода креда. Много е необичаен не само заради дължината си - 15 м и теглото от няколко тона.

Динозавърът е описан е от екипа на Низар Ибрахим от университета на Детройт в Nature.

Анатомията на водния динозавър остава загадка, след като основни фосили са унищожени през Втората световна война. През 2008 г. в Мароко е открит негов скелет, като костите от опашката са изровени през 2015 г. Сега вече е известно, че тя е била гъвкава и с голяма площ, различна от твърдите опашки на другите месоядни динозаври като Тиранозавър рекс. Това насочва, че той и близките му сродници са се придвижвали с нея, подобно на крокодилите.

"Това откритие отхвърля стари идеи, че нептичите динозаври са се ограничавали със сушата" - каза Стефани Пиърс от Харвардския университет. Затова учените са убедени, че откритието им е революционно за биологията на динозаврите.

Спинозаврите са можели да ходят и по суша, вероятно на четири крака. Те обаче са били много приспособени за живот във водата - ноздрите им са разположени високо, костите им са плътни, пръстите и ноктите им са плоски.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини