От х:

Днес в x:

Съвършеният лек за махмурлук включва екстракти от "плодове, корени и листа"

Една от целите на науката е да предложи на хората ефективно лечение за махмурлука.

След вековни усилия, екип от Германия най-после се оказа на прав път.

Учени от Института по молекулярна физиология към Университета Йоханес Гутенберг в Майнц разкриха, че не типичната британска закуска е идеалното решение за облекчаване симптомите на махмурлука, а комбинация от екстракти от “плодове, листа и корени”.

Изследователите твърдят и че настоящите теории за появата на махмурлука - като дехидратация и загуба на електролити – може би са погрешни.

Екипът разделил 214 здрави любители на чашката на възраст между 18 и 65 години в три групи, сервирали им алкохолни напитки, като на едната група били предложени и водноразтворими растителни екстракти, наред с витамини и минерали, на втората само витамини и минерали, а на третата плацебо.

Резултатите показали, че консумацията на растителни екстракти подобрява значително състоянието на участниците, след употребата на алкохол.

Растителните екстракти включвали ацерола, опунция, гинко билоба, върба и джинджифил, а витамините и минералите: магнезий, калий, натриев бикарбонат, цинк, рибофлавин, тиамин и фолиева киселина.

Учените следели колко и какви напитки консумират доброволците, както и колко пъти посещават тоалетната между 17:00 и 21:00 часа.

Преди и след този времеви отрязък им било измервано кръвното налягане и им били вземани проби от кръвта и урината, след което участниците били изпращани у дома си “да изтрезнеят”.

12 часа по-късно отново им били вземани проби и им било измервано кръвното налягане, те попълвали и въпросници за вида и интензитета на махмурлука, които оценявали по скалата от 0 до 10.

Анализите показали, че интензитетът на симптомите варира значително сред участниците.

Но в сравнение с групата, приемаща само глюкоза, тези които използвали растителни екстракти, минерали и витамини, получили по-слабо изразени симптоми.

Главоболието било средно с 34% по-слабо изразено, а гаденето с 42%, докато безразличието намаляло средно с 27%, а безпокойството с 41%.

Не били отчетени значителни различия при останалите симптоми.

Полифенолите и флавоноидите в 5-те използвани растения играят роля в смекчаване ефекта на алкохола, твърдят предишни експериментални изследвания. Но учените все още не знаят какъв е механизмът им на действие.

Не били наблюдавани съществени различия при тези приемали други добавки, без растителни екстракти, което подсказва, че именно на растителните екстракти се дължи смекчаването на симптомите.

Нещо повече, фактът че витамините и минералите сами по себе си нямали никакъв ефект, означава, че алкохолът може би не засяга електролитния и минерален баланс, както се смяташе досега.

Анализите показали, че водното съдържание в тялото не е свързано с количеството консумиран алкохол.

Излиза че симптомите на махмурлук са причинени от алкохола и неговите метаболити.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини