От х:

Днес в x:

Древно същество, подобно на калмар и на кламер, живяло 200 години

Изследователи от университета в Сиракуза откриха доказателства, че древно, подобно на калмар същество може да е живяло стотици години. Линда Ивани и Емили Артрук са представили своите изследвания на тазгодишната онлайн среща на Геологическото общество на Америка. Те също така са разказали пред медии за своите констатации.

Diplomoceras maximum живели преди около 68 милиона години във водите около днешна Антарктида, приблизително по същото време с тиранозаврите - период, известен като маастрихтската епоха от горния креда. Това били голями, подобни на калмарите същества с черупка над 1,5 метра - амонит от изчезналата сега група главоноги. Изчезнали по същото време като динозаврите, вероятно по същата причина - ударът на астероида Чикулуб. Имали уникалната форма на черупката. Горната част била огъната, подобно на кламер. В новото изследване Ивани и Артрук откриват нещо друго забележително за това древното създание - продължителността на живота му.

Изследователите изучавали черупката на образец, открит от други преди това. Като част от работата си те изучавали химическия му състав. За тази цел те събраха проби по дължината на черупката му на интервали от 50 cm. Те също така направили тестове за кислород и въглеродни изотопи по протежение на черупката, за да научат повече за нейната възраст като цяло и колко дълго може да е било живо съществото. По този начин те открили повтарящи се изотопни подписи. Изследователите предполагат, че подписите са получени от метан, изпускан във водата от морското дъно всяка година. Тъй като Diplomoceras maximum живеели във водата, метанът всяка година оставял подпис, покриващ черупката им (като годишните кръдове на дърветата). Така по следите на черупката, образувани от метана, изследователите успели да изчислят възрастта на древното същество. Те открили, че конктетният образец Diplomoceras maximum е доживял приблизително 200 години.

Изследователите предполагат, че откритието им е интересно, защото докато някои съвременни миди живеят около 200 години, калмарите обикновено живеят само четири или пет години.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини