От х:

Днес в x:

Измерване: един от десет в Хасково с нормално кръвно налягане

    В България има 2 млн. души болни от хипертония. Всеки трети от тях не се лекува. В същото време все повече пада границата на младите хора у нас, които умират от инсулт, след като дълго се били хипертоници, в много случаи дори без да знаят. Това сочат данните, изнесени от организатора в Хасково на Националната кампанията по измерване на кръвното налягане Недялка Колева. Тя се прави по повод Световния ден на хипертонията, който се отбелязва на 17 май. Денят се отбелязва в България от 10 години, а мотото на кампанията през 2016 година е „Нормалното кръвно налягане - здрави бъбреци.“ Тя минава в 11 български градове, под съвместната организация на Българска лига по хипертония и „Микролайф“-България. Таз и година партньори са и Българския червен кръст.

    На пл. “Общински“ в Хасково организаторите разпънаха около 10 часа шатра, пред която по обяд се изви опашка от хора, чакащи да си измерят кръвното налягане и да разберат чрез апарата, който е от ново поколение и отразява и предсърдното мъждене, резултатите си.

    Предсърдното мъждене всъщност е аритмия, която, ако е злокачествена, може да доведе до инсулт. Преди подобряването на техническите възможности на апаратите за кръвно, единствената възможност тя да бъде засечена е била единствено кардиограмата, обясни организаторът.

    Недялка Колева посочи, че мотото на тазгодишната кампания трябва да насочи вниманието на хората към факта, че ако са с кръвно извън допустимите граници, то те със сигурност трябва да минат на изследвания и за това дали бъбреците им са изрядни, понеже високото кръвно е сигнал, че и бъбреците на хипертоника не са наред.

    Колева обаче отбеляза, че заради динамиката на живота и стреса в ежедневието днес, все повече хора са с по-високо кръвно налягане и ако в близкото минало за нормално се е приемало кръвното в граници 120 /80, то в днешно време за стойности в порядък се приемат измерванията между 140/90 .

    Много хора, чието кръвно е измерено днес в Хасково, са били масово с с горна граница над 180, дори и с 200.

    От всички минали до обяд 39 души през измервателния апарат е имало само трима души с кръвно налягане в идеални граници, те са били във възрастта 60-70 години. Междинните резултати покзават, че едва един от 10 изследвани е с кръвно в нормите.

    Твърде често млади хора, които спортуват и водят здравословен начин на живот, също се оказват с високо кръвно. Последващите изследвания показват, че те са взимали стимуланти за  физическа мощ, за които дори и не са подозирали, че им влияят зле на кръвното. В други случаи младите хора не знаят с години, че всъщност са хипертоници и дори при лоши показатели обясняват, че се чувстват добре и не вярват, че всъщност здравето им е разклатено. Това се получава след като кръвното не е проследявано с години и границите му постепенно се покачват, човек свиква също постепенно с високото си кръвно и не го усеща, но то може да доведе до внезапен фатален край, предупреди Колева.

    Превенцията – здравословния начин на живот, измерването с надеждна техника поне два пъти в седмицата на кръвното налягане и навременната реакция, е добрата профилактика, за която всеки от нас трябва да си създаде навици, за да сведе до минимум угрозата от инсулт, съветва експертът.

    Пунктът в Хасково ще бъде отворен до 16 часа днес.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини