От х:

Днес в x:

Чудо: Никой не дойде за помощите на БЧК в Република

    Изненадващо цял час след отваряне на пункта на БЧК за раздаване на хранителни помощи в хасковския квартал Република днес не се появи нито един човек. В предходни кампании на червенокръстката организация хората се тълпяха още в първите минути. Някои дори пристигаха с мерцедеси и товареха пакетите в тях. Днес обаче липсата на социално слаби е истинско чудо, смятат дългогодишни наблюдатели на кампанията.

    Право на пакетите от БЧК имат хора, на които им е била отказана целева помощ за отопление за 2014-2015 г. поради средномесечен доход, надвишаващ с малко определения праг, безработни без необходимата регистрация в Бюрото по труда. Също така и такива, които са получили отказ за отопление заради извършени сделки с недвижими имоти през последните 5 г.

    Според доброволките на БЧК Дора Михайлова и Лина Янкова, които бяха разпределени в пункта да раздават пакетите, причината за липсата на хора е, че одобрените не знаят, че са в списъка. Имало само запитвания. Те обмисляха да изпратят съобщения по електронен път на одобрените в списъка. Още миналата седмица шефката на БЧК в Хасково Минка Мечеринкова бе заявила, че ще бъдат поставени съобщения в Пощите, в дирекция „Социално подпомагане“, в някои квартални клубове и в по-големи хранителни магазини, където има голям поток от възрастни хора.

    През единствения пункт на БЧК в бившата баня в кв. „Република“ в Хасково се очаква да преминат 242 души. В областта те са 1102-ма. Пунктът в Република ще бъде отворен всеки ден до 27 май от 9 до 14 часа. Бедните ще получат 5 кг брашно, 3 кг спагети, две кутии компот консерва, 1 кг конфитюр, 3 кг леща, 1 л нектар и 2 кутии локум.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини