От х:

Днес в x:

Хасковските лекари единодушни срещу реформите на Москов

Хасковският лекарски съюз гласува декларация с която единодушно застана зад недоволството на колегите си от страната срещу реформите на здравният министър Петър Москов. На днешното си годишно отчетно събрание, БЛС Хасково обяви чекатегорично не е съгласно с предложените промени в здравеопазването в доболничната помощ и липсата на договорно начало в работата на системата. Едностранното налагане на Национален рамков договор ощетява пациентите, а не е в техен интерес, обобщи мнението на колегите си шефът на БЛС Хасково д-р Николай Колев. Предложението на хасковските медици е докато се постигне консенсус за необходимите промени, да функционира рамковия договор от миналата година-алгоритъм по който се работеше и преди.

Управителният съвет на лекарският съюз подкрепяте общонационалния протест на джипита и специалисти, а неприсъствието му на митинга в София е заради ългът им към пациентите, които иначе биха останали без медицинско обслужване. Няма да продължат ефективните протести, които джипитата инициираха миналата седмица, освен ако УС на националния Лекарски съюз не реши друго, подчерта Колев. Вкратце той припомни и точките по които има разминаване между принципалите на здравеопазването в България и изпълнителите на медицинска помощ.

„Липсата на договор е едното и най-главно нещо. Сбърканите нормативни уредби са другото. Това което обаче най-ярко и ясно илюстрира ощетяването на пациента е изискването за пръстовите отпечатъци” посочи д-р Колев. Работата не е само в това пациентът да си постави пръста на устройството/което лекарите трябвада закупят отделно/. Този вид чекиране ще изяде от минутките които са регламентирани за преглед. „След пръстовото сканиране следва попълване на декларация, която трябва да се занесе в касата. После взимането на изрично съгласие от пациента заъ извършването на манипулациите и още бумащина. В нея ще отидат повечето от 15-те минутки регламентирани за преглед при джипи/за специалисти минимумат е 20 мин. Б.А/”. Това на свой ред ще предизвика бавене или отпадане на прегледи, или пък тяхното претупване, което пък ще доведе до конфронтация с пациента, допълниха обръгналите на подобни изживявания лекари. И посочиха, че търсеният ефект може да бъде постигнат много по-лесно ако министърът си спази собственото обещание за въвеждането на електронна здравна карта.

Ако реформите се наложат в този си вид, системата ще изпадне в хаос, убедени са от доболничната помощ. Мнението им се споделя и от значителна част от лекарите в болниците, част от които участват в днешния национален протест.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини