От х:

Днес в x:

Наемателите на 310 общински жилища в Хасково могат да ги купят

Наемателите, настанени в 310 общински жилища – аапартаменти и къщи, ще могат да ги купят, ако желаят. Това става ясно от стратегията за управление на общинската собственост, която предстои да бъде одобрена от Общинския съвет в Хасково на 29 януари. В нея са описани всички видове собственост – детски градини и училища, земеделски земи, язовири, паркове.

Към 31 декември 2015 година общината разполага с жилищен фонд от 407 апартамента и 34 сгради, които се дават под наем на крайно нуждаещи се граждани. Свободните общински жилища са 14. Броят на картотекираните към края на миналата година е 113.

Жилищният фонд е разделен на три – за продажба, пад наем и резервен. В графата “за продажба” са вписани 310 жилища. Сред тях е и печално известният бл. 42 в кв. “Орфей”, който е разбит и обезкостен от години.

“Включването в списъка “за продажба” означава, че наемателите имат право да го купят, ако желаят. Но само настанените в тези жилища. Това е само възможност и не означава, че общината ще ги продава, тъй като други освен наемателите нямат право да ги купят, обясниха от отдел “Общинска собственост”. Оттам обаче допълниха, че данъчната оценка на тези жилища е много висока, а за да се формира продажна цена, тя трябва да се умножи с коефициент 1.5 и така сумата става много висока. А критерият да се включат тези жилища в графата “за продажба” е, че те са силно амортизирани, като повечето са на над 40-50 години. Новите жилища в блокчетата на “Георги Кирков” са само за отдаване под наем.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини