От х:

Днес в x:

Разбиха мулета на дрога и оръжие между България и Турция, действала и в Хасково

Осем души са с обвинения от спецпрокуратурата за разпространение на наркотици и търговия с оръжие у нас и на територията на Турция.

Групата е разбита на 19-и януари при операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура в Свиленград, Хасково и София.

Обвинения са повдигнати на Христон Митев, ръководител на групата, Витан Витанов, Филип Василев, Мехмед Мехмед, Венко Данаилов, Лъчезар Маников, Марио Цветков и на турския гражданин Ергюн Балтаджъ.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от май миналата година на територията на Хасковска, Пловдивска и Софийска област.

За престъпната й дейност има много веществени доказателства, които са събрани при над 20 претърсвания и изземвания в гараж, жилища и автомобили на обвинените.

Сред доказателствата са иззетите 3 бойни пушки, 7 бойни пистолета, два от които от автомобила на Ергюн Балтаджъ, патрони за автомат „Калашников“, кутии с барут, капсул-детонатори, огнепроводен шнур, запалка за граната, множество цеви и други части от различни огнестрелни оръжия. Значителна част от доказателствата по делото са събрани чрез използване на СРС. Подкрепени са и от показанията на разпитани до момента свидетели.

В процес на установяване е произходът на оръжията и боеприпасите, както и дали са използвани за извършени престъпления в страната. Назначени са различни експертизи.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на осемте участници в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд е ще бъде внесено искане за налагане на мярка „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини