От х:

Днес в x:

На Бабинден: 8 къщи с деца орисаха бабите за здраве в Узунджово

    Бабинден е сред най-тачените празници през годината в хасковското село Узунджово.

    Тази година жените от читалище “Пенко Пенков“, пенсионерският клуб „Пандо Ванчев“ и кметството направиха възстановка на честването на бабите, които „ хващали“ децата при раждането им у дома или на нивата в стари времена, после посетиха къщите, в които са се родили бебета през годината.

    От възрастните хора в Узунджово днешните баби са наследили традицията, която започва така: Рано сутринта жените отиват да отдадат почит на жената, която израждала децата в селото.

    Тя е доста уморена сутринта, защото цяла нощ е помагала на родилките. За пречистване се изпълнява ритуалът подливане и измиване на ръцете. А бабата нарича: както този сапун се хлъзга по ръцете, така и бебетета да излизат лесно!

    После останалите носят дарове на бабата: престилка - да увива по-добре новородените, кърпа, жените я черпят и с пита.

    На възстановката в читалището на самодейките асистира брилянтно и кмета на Узунджово Деян Ванчев. Той завърза хутата /престилката/ на бабата и й пожела: Да си пременена и красива толкова, колкото и добра акушерка си, а на всички останали - да се радват на повече деца в селото през тази година.

    Медицинската сестра Танка Краева, която дълги години е била здравен работник в селото, и до днес е на почит сред хората, затова след като възрастните жени показаха обичая по стара традиция, отидоха да я поканят да тръгне с тях на обиколка в къщите с новородени.

    По традиция Краева беше изнесена на ръце от сградата на читалището и качена на украсена каручка с нагиздено магаренце. А под съпровода на акордеон бабите играха ръченица. Към тях се включиха и част от танцьорите от танцовия състав към читалището.

    После по криволичещите улички на селцето шествието се отправи към къщата на семейство Тоневи, където най-скоро се е родило бебе. С песен, посветена на Бабинден, бабите поздравиха майката на 2-месечния Атанас, Росица. А до нея редом стоеше и нейната свекърва - гордата баба на най-малкия жител на Узунджово.

    Двете жени посрещнаха бабите със сладки и червено вино.

    В дома им младата майка изми ръцете на Танка Краева. След това сестрата бръкна в паница жито и нарече: Колкото зърна държа в дясната си ръка, толкова мъжки рожби да се родят през годината в село Узунджово, колкото зърна имам в лявата си - толкова да са момичетата в селото! И пръсна житото по земята.

    В Узунджово през миналата година са се родили 8 деца и на всички тях на Бабинден бабите занесоха подаръци - катче дрехи и играчки.

    След бабуването цял ден из селото и след като традицията е спазена и предадена на младите, както в стари времена, така и в днешно време  денят ще завърши край празничната трапеза.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини