От х:

Днес в x:

Внимание: Ало терористи налазиха отново хасковско!

Телефонни измамници вилнеят в Хасковски регион отново. Особено през последните дни терорът по телефона е сериозен.

Вече има и жертва на „ало“ тормоза в Харманли. Там възрастна жена олекна с 2000 лева. Но парите са просто нищожна сума в сравнение с ужаса, който 85-годишната жена е преживяла докато чувало от другата страна на жицата новината, че дъщеря й е обгоряла след експлозия на бойлера у дома й.

Гласът обяснил, че са необходими пари за присаждане на нова кожа.

Уплашената сериозно жена приготвила парите и ги предала на мъж, който пристигнал с такси до дома й на улица „Васил Левски“.

В Хасково цял ден днес също има сигнали за тормоз по телефона.

Измамниците използват класическите схеми: болен роднина-спешна нужда от пари, катастрофа-пари за преливане на кръв.

Измамниците продължават да държат за своя таргет група възрастни хора, самотно живеещи. Обажданията им се предимно на стационарни телефони. Освен това прави впечатление, че често хората са проучени предварително, тъй като  в разговора се посочват като пострадали техни близки, реално съществуващи хора.

Често измамниците предварително проучват своите жертви, като ползват техни данни от телефонен указател или в разговор със съседи, магазинери и други. В много случаи личните данни не са добре защитени и могат да се ползват от извършителите-от бележки за различни сметки до изборни списъци, сочи практиката.

Разработени от „ало“ терористите схеми на „обработка“ на жертвата са най-разнообразни.

В най-разпространената след , като изберат по телефона жертвата си, измамниците се обръщат към нея по име, обикновено се обаждат на родители или дядовци и баби и с плачещ глас им съобщават, че те са тяхното дете или внуче и се е случил инцидент, като най-често това, е че са причинили катастрофа има пострадал човек и ще ги задържат в ареста на полицията. Ловко използват обстоятелството от силното вълнение на измамения, често прерастващо във паника и им предлагат с тях да говори прокурор или началник от полицията, които може да оправи работата срещу пари. Тогава се включва втори измамник и с заповеден тон нарежда в най-кратък срок да се предадат пари обикновено според възможностите на жертвата, но при никакви обстоятелства да не се уведомява полицията.
Измаменият в стремежа си да помогне на близкият си изпаднал в беда лесно става плячка на безскрупулните измамници. Подобни са и измамите, когато става въпрос за болен роднина, измамниците използват силната роднинска обич, готовността за помощ, изненадата, мъката и доверчивостта им.

Какво трябва да правим при подобни обаждания:

  • най-важното е да запазите самообладание, не се поддавайте на паника.

  • не казвайте името си и името на този за когото се представят. Това ще затрудни измамника ще го обърка и ще го принуди да ви задава допълнителни въпроси по които вие може да се усъмните в истинността на това, което ви казва.

  • задайте му контролен въпрос за да проверите дали не ви лъже, питайте го за нещо , което чужд човек не може да знае.

  • веднага се обадете лично от ваш телефон на близък човек и споделете за разговора, в случай на измама по най-бързия начин на тел. 166 или 112 уведомете полицията или кмета на населеното место и следвайте техните инструкции. Важно е да се знае, че държавни служители / полицаи, прокурори, лекари, данъчни инспектори, пожарникари, митничари други /нямат право да ви се обаждат по телефона и да ви искат пари или скъпи вещи за каквото и да е.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини