От х:

Днес в x:

4 бона глоба за фирми със смърт и тежко падане на работното място

Две фирми в хасковски регион са с актове заради трудови злополуки с техни работници, съобщи шефът на местната Инспекция по труда Петър Андреев.

При единият от случаите загина, станал на АМ Марица преди двайсетина дни на път към болницата почина 64-годишен шофьор на камион.

Николай П. бил на волана на камион на софийско дружество и работел на завършващия се Лот 1 . Той потеглил с вдигнат кош без да съобрази височината на моста, под който трябвало да мине. Кофата се откъснала от шасито при сблъсъка, а водачът полетял от кабината.

Проверката на ИТ показва, че шофьорът е бил зад волана 12 часа и вероятно заради умората е проявил невниманието, което в последствие му е коствало и живота.

При другия инцидент на работното място става въпрос за падане по глава от височина около 3 метра. Пострадалият е мъж на 43-години, който бил на покрива на хотел в с. Жълти бряг, за да ремонтира обшивките на конструкцията.

Той е бил работник към фирма, наета от хотела. Нямал е трудов договор и е работил без каквито и да е обезопасителни средства-без въжета и дори без каска.

Мъжът е все още в тежко състояние с опасност за живота.

И при двата случая на фирмите, към които са били наети работниците са издадени наказателни постановления за по 2 000 лева, обясни Петър Андреев.

През изминалия месец септември водената от него инспекция е извършила общо 138 проверки. Инспекторите са засекли 440 нарушения.

От работа от хасковска фирма са били отстранени 11 работника заради липсата на ценз за работата, която извършват. Андреев уточни, че те са работили на позиции ел.ремонтни дейности.

Хората не могат да извършват тази работа докато не минат през съответните квалификационни курсове за необходимата правоспособност. Работодателят им е предупреден, че ги е взел неправомерно на длъжността, при рецидив той ще бъде и глобен.


М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини