От х:

Днес в x:

Валията на Одрин иска отбиване на тежкотоварния трафик пред Капитан Андреево

    Опашката от ТИР-ове, която се формира в двулентовия стеснен участък преди ГКПП Капитана Андреево, може да доведе до сериозни пътни инциденти. Опасенията си за това изрази пред областният управител на Хасково Добри Беливанов валията на Одрин Дурсун Али Шахин, който днес беше на първото си официално посещение в българския пограничен регион. Притесненията на турският областен управител са, че особено тежка ще стане ситуацията от идната седмица, когато започва увеличение на леко и тежкотоварния трафик от Европа през България за Турция, заради прибиращите се за отпуските си към дома гастарбайтери. Като решение па проблема Шахин предложи при голяма натовареност на пункта тежките автомобили да бъдат отбивани на стария път там.

    Беливанов от своя страна увери госта си, че се търсят мерки за трайно решение на проблема и за това вече е информирал МРРБ.

    По време на едночасовия разговор в Областна администрация на двамата областни управители присъства и Директорът на ОД на МВР Хасково комисар Ангел Цанков, който също коментира темата. Той поясни пред турските гости, че в момента има временно решение на проблема и при натовареност на пункта патрули спират трафика преди стеснения участък.

    До това решение се стигна след като сформираната преди два месеца от областния управител Междуведомствена комисия набеляза мерки за безопасност. Въпреки това комисар Цанков увери, че ще информира МВР за предложението на Али Шахин за отклоняване на натоварения трафик.

    До няколко месеца ще заработи и Триконтактният център на ГКПП „Капитан Андреево“, където ще могат да се провеждат разностранни срещи между представителите на съседките България, Турция и Гърция, информира колега си Беливанов.

    Той предложи в скоро време да се проведе среща на бизнеса от двете трансгранични области. Турският валия приветства това и дори предложи срещата да се състои още на 18 август, като той ще бъде домакин на начинанието в Одрин.

    Двамата областни управители се договориха още срещите им да са ежемесечни, за да има по-добър обмен на информация и да се работи активно за осъществяване на добро партньорство във всички сфери на бизнеса и културата.

    В края на визитата си турският валия подари на областния управител на Хасково картина, а Беливанов върна жеста с дървена гравюра, изработена от хасковски майстори.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини