От х:

Днес в x:

РИОСВ и РЗИ най-отворени за обществото, община Хасково-прозрачна

Семинарът събра десетки в конферентната зала на хотел Ретро

Регионалната екоинспекция РИОСВ и Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ са институциите, които са най-прозрачни и адекватни спрямо интереса на обществото към тяхната дейност. Спрямо другите подобни структури в България, те дори са в топ 10, съответно на 7 и 8 място. Това е констатацията на Програма Достъп до информация, която днес проведе семинар в Хасково на тема как да накараме чиновниците да ни дадат обществена информация и как можем да си я набавим сами.

Освен държавни структури, класацията на ПДИ включваше и общини, сред които също има отличници и двойкаджии. Примерно в Хасковско, община Любимец е пример за прозрачност-тя отговаря бързо и в рамките на по-малко от седмица на всяко питане. На дъното пък е община Ивайловград. Изненадващо, сред прозрачните бе посочена и община Хасково, въпреки че тук имало питане на което нямало отговор вече 91 дни, казаха от ръководството на програмата. Като цяло общината ни е на 55-то по прозрачност сред аналогичните структури в България. Като цяло станало ясно, че общините и държавните институции отговарят на около 61 % от запитванията, но пък над 1/5 от питанията никога не получават отговор.

Форумът бе открит от зам. областния управител Станислав Дечев, а практическата му част бе водена най вече от Гергана Жулева изпълнителен директор на ПДИ. Семинарът разясняваше начините за набавяне на ценна информация - как да се борави с публичните регистри, как да се издирват и проверяват документи с класифицирана информация, която на определени периоди се декласифицира, кога отпада служебната тайна и др. любопитни за журналисти и будни граждани практики. Голяма част от посетителите обаче не вярваха, че институциите ще им сътрудничат особено ако става дума за нелицеприятна за службата или общината информация. За съжаление са прави.

Г.Христов

Един от най-опитните хасковски журналисти Божидар Събев разяснява финтове от дългогодишната си практика

Източник: Haskovo.NET
Последни новини