От х:

Днес в x:

22 °C

РИОСВ и РЗИ най-отворени за обществото, община Хасково-прозрачна

Семинарът събра десетки в конферентната зала на хотел Ретро

Регионалната екоинспекция РИОСВ и Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ са институциите, които са най-прозрачни и адекватни спрямо интереса на обществото към тяхната дейност. Спрямо другите подобни структури в България, те дори са в топ 10, съответно на 7 и 8 място. Това е констатацията на Програма Достъп до информация, която днес проведе семинар в Хасково на тема как да накараме чиновниците да ни дадат обществена информация и как можем да си я набавим сами.

Освен държавни структури, класацията на ПДИ включваше и общини, сред които също има отличници и двойкаджии. Примерно в Хасковско, община Любимец е пример за прозрачност-тя отговаря бързо и в рамките на по-малко от седмица на всяко питане. На дъното пък е община Ивайловград. Изненадващо, сред прозрачните бе посочена и община Хасково, въпреки че тук имало питане на което нямало отговор вече 91 дни, казаха от ръководството на програмата. Като цяло общината ни е на 55-то по прозрачност сред аналогичните структури в България. Като цяло станало ясно, че общините и държавните институции отговарят на около 61 % от запитванията, но пък над 1/5 от питанията никога не получават отговор.

Форумът бе открит от зам. областния управител Станислав Дечев, а практическата му част бе водена най вече от Гергана Жулева изпълнителен директор на ПДИ. Семинарът разясняваше начините за набавяне на ценна информация - как да се борави с публичните регистри, как да се издирват и проверяват документи с класифицирана информация, която на определени периоди се декласифицира, кога отпада служебната тайна и др. любопитни за журналисти и будни граждани практики. Голяма част от посетителите обаче не вярваха, че институциите ще им сътрудничат особено ако става дума за нелицеприятна за службата или общината информация. За съжаление са прави.

Г.Христов

Един от най-опитните хасковски журналисти Божидар Събев разяснява финтове от дългогодишната си практика

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  99
  999
  22 -2
  16:18, 4 юни 2015
  Хайде стига бе, Община Хасково била прозрачна!
  • Аг
   агенция "Питай мен"
   2 -1
   07:55, 5 юни 2015
   Не знам кои са им били критериите за "прозрачност", но Общинска администрация Х-во е последния пример за достъпност и прозрачност. Т.н. проследяване онлайн на движението на подадени документи е само проформа - НЕ РАБОТИ. Обявленията на сайта /по-важните от тях/ също не се отварят. Елементарни услуги се точат с месеци. Просто добре маскирана за пред формални проверки НЕ-РАБОТА И КОРУПЦИОННА СРЕДА.
 • 2
  Ww
  www
  4 -1
  23:26, 4 юни 2015
  Я да видиш ти... Публика от 15 човека... Колко ли от тях са служители точно на някоя администрация?! Обзалагам се, че точно 100%. В работно време няма кой друг да посети такова мероприятие, а на безработните и пенсионерите им е само до това... Каквото мероприятието, такива и изводите - нагласени и фалшиви! Община Хасково е "прозрачна" само за баба Яга. Само тя има привилегията да наднича в кабинета на кмета и се е оцъклила от видяното...

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини