От х:

Днес в x:

Частен ВУЗ иска равнопоставеност с държавните

Между частните и държавните ВУЗ-ове у нас има определена неравнопоставеност в частта с финансирането и неправдата рябва да бъде изгладена с времето. Това смятат представителите на преобразуваното в края на май, тази година, от Колеж по икономика и администрация във Висше училище по сигурност и икономика в Пловдив.

Според главеният асистент и помощник-ректор Иван Петров частните висше учебни заведения градят сами финансовата си рамка, без помощ от държавата и това ги прави по-гъвкави да отговорят на нуждите на пазара на труда. Затова колкото и за някои да изглежда странно, самата формула на предлаганите професионални сегмента във ВУСИ -от тесни специалисти -хотелиери, през маркетинг спецове до обучени да работят в сферата на националната сигурност кадри, тя е работеща. „Съобразена е с изискванията на бизнеса, водим се какви кадри да обучаваме от това, което ни подсказва пазара.“, подчерта Иван Петров на пресконференция в Хасково, където ВУЗ-ът има свои филиал.

Според колегата му от ръководството- директорът на Маркетинг отдела Йордан Памуков, съвсем скоро, в порядъка на 5-6 години, броят на Висшите учебни заведения у нас ще се редуцира и то по естествен път. Заради по-големият брой предлагани места спрямо кандидат-студентите ще останат на гребена на вълната онези университети, които са с по-добра материална база, с по-квалифицирани преподаватели и предлагащи на студентите си възможност да работят в реална среда по специалностите си докато следват. Затова в посока на тези тенденции е ориентирана и работата на ВУСИ, коментира Памуков. Той посочи, че учебното заведение има сключени договори с фирми, в които студентите провеждат стажовете си. Освен, че се обучават в реално време и практически, не са малко случаите, в които по-късно те намират своите работни места и са поканени като част от екипа именно в компаниите, чиито стажанти са били.

България обаче все още е далече от така разпространената на Запад и в Америка схема, покоято  фирмите сами "коват" кадрите си. Те плащат за обучението на млади хора в сферите, в които са им необходими като специалисти, и така да инвестират в човешкия ресурс, а от там и в развитието на бизнеса си, коментираха специалистите. Те са категорични, че бизнеса у нас трябва да еволюира и да използва тази възможност със съзнанието, че става въпрос за дълготрайна инвестиция.

 М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини