От х:

Днес в x:

Високопоставен политик от САЩ отива на съд

На бившия председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Денис Хастърт са били повдигнати обвинения за това, че е излъгал правосъдието в опит да прикрие, че е платил стотици хиляди долари, за да прикрие сексуален тормоз, на който е подложил мъж, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии, предаде БТА.

73-годишният републиканец е бил обвинен в четвъртък от голямо федерално жури, че е нарушил банковите правила и е излъгал за превеждането на голяма сума на въпросния човек, с когото се запознал, докато е бил преподавател в гимназия, и към когото е имал неуместно поведение.

След разговор с въпросния мъж през 2010 г., Хастърт се съгласил да му плати 3,5 милиона долара в замяна на неговото мълчание.

Бившият водещ републиканец от северния щат Илинойс изтеглил общо 1,7 милиона долара от няколко банкови сметки в периода 2010-2014 г. 

Петнайсет път той изтеглил по 50 000 долара в нарушение на банковите правила за трансакции от такъв мащаб.
ФБР започнало разследване срещу Хастърт през 2013 г. Той дал неверни обяснения на разпиталите го агенти.

Иначе действията на Хастърт не са имали нищо общо с политическата му кариера, нито може да бъдат определени като корупция.

Видният републиканец бил учител и треньор по борба в гимназия в предградие на Чикаго между 1965 и 1981 г. След това той бе конгресмен от Илинойс в продължение на 20 години - от 1987 до 2007 г. Хастърт бе председател на Камарата на представителите от 1999 до 2007 г. и е републиканецът, заемал този пост най-дълго време. 

След като напусна политиката, той стана лобист във Вашингтон, като какъвто работи доскоро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини