От х:

Днес в x:

Димитровград танцува за Гинес

80 двойки танцуваха валс днес в Димитровград за рекорд на Гинес.

Парк “Марица“ в южното градче, което е единствено в инициативата от България, събра танцови формации и доброволци от местните клубове, от Хасково, Свиленград и Горна Оряховица.

Всички бяха облечени в тениски в жълто и синьо - цветовете на ЕС. Инициативата е опит за поставянето на световен рекорд в категория "Най-голям едновременен танц". В нея тази година участват общо 11 държави, като България, Украйна и Румъния се включват за първи път.

В рамките на 6 минути точно в 13 ч. местно време всички танцьори направиха еднаква хореография в 11-те държави участнички. Те изтанцуваха 4 валса от по минута и половина под звуците на откъси от операта на Йохан Щраус-син „Прилепът“. Българската група се ръководи от хореграфа на балетната формация от Димитровград „Галаксико“ Тихомир Митев.

Музиката се предаваше пряко от сателит от словенско радио, тъй като тази година Словения е водеща страна за инициативата.

Рекордът за най-масов едновременен танц е поставен миналата година от 33 202-ма участници от 10 държави, сега се очаква да бъде подобрен от около 50 хиляди души в 13-те страни. Танцът в Димитровград днес беше заснет от дрон, обясниха от общината.

Край на инициативата от българската страна сложи кръшно българско хоро, което поведе кметът на Димитровград Иво Димов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини