От х:

Днес в x:

14 °C

Как танците ни помагат да се отпуснем?

Танците могат да осигурят много повече от просто физическо натоварване - те може да допринесат за психическото благополучие. Танците стимулират центровете за възнаграждение в мозъка. Тъй като инстинктът на тялото да реагира на ритъма на танца, е първичен, се отделят невротрансмитери - ендорфини и серотонин, наричани още хормони на щастието

Ендорфините помагат за подобряване на качеството на съня, така че танците могат да помогнат за справяне с безсънните нощи поради натрупан стрес. Научната причина, поради която танцът има свойството да намалява стреса, произтича от идеята, че когато тялото се чувства добре, умът също ще релаксира, ще се чувства спокоен и оптимистично настроен.

Танците са препоръчителна форма на терапия за страдащите от тревожност и депресия. Когато танците са енергични и изискват натоварване на повече мускули, тялото се освобождава от натрупаната енергия и негативните чувства. По-голямата част от тях са интензивни, благодарение на което са чудесна алтернатива на интензивна кардио тренировка всяка седмица. Сред бързите танци са зумбата, латиноамериканските, хип-хоп и други.

Разбира се, има и по-бавни танци като тангото. Освен че изискват прецизност, бавните танци спомагат за намаляване на темпото и съответно за отпускане. Слушането на релаксираща музика при бавните танци също може да засили чувството за облекчение и релаксиране.

Освен че танците повлияват добре на психиката, те имат и други предимства. Едно от тях е да подобряват координацията и баланса. Според проучване в Университета в Минот след 12 седмици тренировки по зумба, 60 възрастни отбелязват подобрение на своите познавателни умения. Това означава, че танците не са предназначени само за младите и енергични хора, а и за по-възрастните.

Танците също допринасят за гъвкавостта. Те помагат за удължаване на мускулите и стягането на бедрата. Ако се практикуват редовно, те може драстично да подобрят енергичността и същевременно да допринесат за по-добрата стойка на тялото. Това не е всичко. Танците подобряват състоянието на сърцето и белите дробове, повишават мускулния тонус, намаляват теглото и подсилват костите.

Независимо дали се търси начин за облекчаване на стреса и напрежението, или има нужда от раздвижване и забавление, танците са чудесен избор. В допълнение, те са много добра алтернатива на фитнес тренировките.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини