От х:

Днес в x:

Италия обгрижва две от най-добрите хасковски балерини

    Две от водещите балерини в Хасково Петра Недялкова от Спортен клуб „Тангра“ и Ивет Иванова от СК „Рона „се обучават в най-добрите танцови академии в Италия. Възможността да се докоснат до големите в танцовото изкуства дойде за тях благодарение на стипендиантските програми от партньорите на Фестивала „Вълшебен свят“. По време на феста, чието издание тази година беше 11-то поред в Хасково, бяха присъдени стипендии за обучение на талантливи танцьори в международни танцови школи, на равностойност около 30 000 евро.

    Още през лятото четирима от стипендиантите на Фестивала от България бяха на интензивен летен лагер в школата на Атенео делла Данца в Сиена. В рамките на 10 дни Бетина Бонева от Варна, Павла Дебрюне от София, Анета Манолова и Ивет Иванова се учиха в класовете по балет, контемпорари, контакт импровизация, характерни танци и репертоар със специалистите от Атенео делла Данца и професионалистите от Баллетто ди Сиена. Те минаха и специалния мастер клас и перформанс пред примата на балета за всички времена в Италия – Карла Фраччи. Още през лятото Ивет Иванова е направила силно впечатление на преподавателите и предложенията към нея да остане в училището са били много категорични, разказа нейният първи учител в танците Милена Налбантова. Ивет обаче е решила да се прибере в Хасково, за да довърши годината си в Математическата гимназия. Талантливата балерина на Рона обаче не се отказва да преследва мечтата си и е твърдо решена да съчетае времето си така, че ваканциите си да прекарва в Артеданца – Новара, от където също има предложение за обучение, от което ще се възползва.

    Петра Недялкова е в школата при маестро Марко Батти в Атенео делла Данца в Сиена през цялата година. За да се обучава в нея хасковското момиче заслужи място след като премина успешно кастинг в надпревара със десетки претендентки от цяла Европа.

    И двете балерини са стипендиантки и за обучение в САЩ, където ще прекарат следващото лято.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини