От х:

Днес в x:

Бойни кораби за празника на Харманли

Граждански и военни кораби дефилираха в чест на празника на Харманли

Флотилия от граждански и военни кораби насели крайхарманлийския язовир Кюмюрлука в чест на празника на града. Той всъщност е утре, но като добри граждани харманлийци почнаха празненствата ден по- рано и ще продължат ден по-късно, в духа на народната традиция „три дни яли пили и се веселили”. Помежду удоволствията за тялото и стомаха има и няколко за духа. Като 13-тото домакинство на държавният шампионат за радиоуправляеми корабни модели. Събраха се 65 състезатели със 150 модела от цялата страна. Надпреварите бяха в 4 класа, означени с почти военни абревиатури FSR-ECO,F-3-Е,F-3-V и F-2 A. Казано на нормален език това бяха високоскоростни управляеми модели, до едно копия на действителни кораби. Копирани бяха както спортни скутери и граждански лайнери, така и военни модели като крайцери, фрегати и самолетоносачи. Последните демонстрираха умения във фигурния пилотаж на вода, като целта беше да се промъкнат между много и разнообразно подредени препятствия. Корабчетата тип „комети” пък се състезаваха главно за скорост, като маневрите се свеждаха само до две-ляв завой и десен. Останалото бе скоростни отсечки.

Домакин на турнира бе местния клуб "Емил Димитров", от който се включиха 15 състезатели, включително 8 деца. Всъщност най-радващото за този спорт бе демонстрираната приемственост. Близо половината от участниците, 30 души, бяха деца някои на съвсем крехките 7-8 години. Малките моделисти демонстрираха завидни умения с джойстика и окомера и победиха много по- възрастни съперници.                            

Традицията на корабомоделизма в Харманли е от десетки години. Бе временно прекъсната преди две, когато язовир Кюмюрлука бе източен до дупка. За щастие на местните рибари и не само местните моделисти обаче бе отново напълнен.

Г.Христов

Моделисти от 5 до 65 години мереха сили на Кюмюрлука

Най-атрактивна бе надпреварата при скоростните модели

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини