От х:

Днес в x:

19 °C

Затварят дом „Асен Златаров“, местят децата в Свиленград

Хасковският дом за деца, лишени от родителски грижи - „Проф. д-р Асен Златаров“, ще бъде окончателно затворен тази година, като началото на процеса е 1-ви юли. Тогава ще започне извеждането на последните 9 деца в дома, като те ще бъдат настанени в център от семеен тип, който се изгражда по проект в Свиленград. Там служителите ще са квалифицирани да се грижат за тях и ги асоциират по-лесно в обществото. Причината дома да е в Свиленград, е че в държавната стратегия за деинституализацията на изоставените деца именно граничният град е избран да бъде център за извежданите, отговори началникът на социалната служба Стефан Манахилов на съвсем логичния въпрос защо това не става в Хасково. В крайна сметка повечето от останалите в дома деца са хасковлийчета. Но пък от друга страна те не са били търсени от родителите си с години. На теория подлежат на осиновяване, но никой не ги иска главно заради възрастта - от 9 до 15 години.

Съдбата на „Асен Златаров“ бе предрешена още преди две години след директивата на държавата да се приключи веднъж завинаги с така наречените Домове за сираци и децата да заживеят в семейна среда. Покрай тази политика хасковският дом „Надежда“ /за сираци от 4 до 7 години/ бе затворен, а капацитетът на „Асен Златаров“ бе свит от 80 на 20 души. Дори и този брой обаче сега е запълнен под 50 %. Така в Хасково остава само познатият като „Дом майка и дете“ до бившата Руска гимназия, като и там децата отдавна са свити до около 20-тина с тенденция за постоянно намаляване.

За сметка на това другите социални домове в Хасково и региона се пръскат по шевофете. От години претъпкани са домовете за мъже и жени с психични отклонения съответно в Радовец /Тополовградско/ и Пъстрогор /Свиленградско/. В дома за стари хора на Кенана има 155 души при капацитет 160, а любопитното е, че въпреки свободните 5 места, има 7 чакащи. Съседният му филиал за стари хора със сетивни увреждания е пълен, с 29 души при капацитет 30, при също 7 чакащи. Домът за стари хора в Ивайловград е 20 от 20, но в Харманли има 3 свободни места – настанените са 35 при капацитет 40.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Б.
  Б.Цветанов
  1 0
  14:40, 7 юни 2015
  Ало .... Подлогите... Що не си затваряте мазните усти??? Кой Ви реформира вас " а#лно" че се излагате с гнусните си коментари. .. Що ли - За колко сребьрника плюете срещу хората? Явно евтинко се продавате, като чета нескопосаните Ви приказки ...

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини