От х:

Днес в x:

Затварят дом „Асен Златаров“, местят децата в Свиленград

Хасковският дом за деца, лишени от родителски грижи - „Проф. д-р Асен Златаров“, ще бъде окончателно затворен тази година, като началото на процеса е 1-ви юли. Тогава ще започне извеждането на последните 9 деца в дома, като те ще бъдат настанени в център от семеен тип, който се изгражда по проект в Свиленград. Там служителите ще са квалифицирани да се грижат за тях и ги асоциират по-лесно в обществото. Причината дома да е в Свиленград, е че в държавната стратегия за деинституализацията на изоставените деца именно граничният град е избран да бъде център за извежданите, отговори началникът на социалната служба Стефан Манахилов на съвсем логичния въпрос защо това не става в Хасково. В крайна сметка повечето от останалите в дома деца са хасковлийчета. Но пък от друга страна те не са били търсени от родителите си с години. На теория подлежат на осиновяване, но никой не ги иска главно заради възрастта - от 9 до 15 години.

Съдбата на „Асен Златаров“ бе предрешена още преди две години след директивата на държавата да се приключи веднъж завинаги с така наречените Домове за сираци и децата да заживеят в семейна среда. Покрай тази политика хасковският дом „Надежда“ /за сираци от 4 до 7 години/ бе затворен, а капацитетът на „Асен Златаров“ бе свит от 80 на 20 души. Дори и този брой обаче сега е запълнен под 50 %. Така в Хасково остава само познатият като „Дом майка и дете“ до бившата Руска гимназия, като и там децата отдавна са свити до около 20-тина с тенденция за постоянно намаляване.

За сметка на това другите социални домове в Хасково и региона се пръскат по шевофете. От години претъпкани са домовете за мъже и жени с психични отклонения съответно в Радовец /Тополовградско/ и Пъстрогор /Свиленградско/. В дома за стари хора на Кенана има 155 души при капацитет 160, а любопитното е, че въпреки свободните 5 места, има 7 чакащи. Съседният му филиал за стари хора със сетивни увреждания е пълен, с 29 души при капацитет 30, при също 7 чакащи. Домът за стари хора в Ивайловград е 20 от 20, но в Харманли има 3 свободни места – настанените са 35 при капацитет 40.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Б.
    Б.Цветанов
    1 0
    14:40, 7 юни 2015
    Ало .... Подлогите... Що не си затваряте мазните усти??? Кой Ви реформира вас " а#лно" че се излагате с гнусните си коментари. .. Що ли - За колко сребьрника плюете срещу хората? Явно евтинко се продавате, като чета нескопосаните Ви приказки ...
Последни новини