От х:

Днес в x:

Социалните откриха Уиндоус 30 години след създаването му

Шефът на Социалната дирекция Стефан Манахилов (вляво)

Хасковската социална служба преминава на нов софтуерен продукт, който значително ще ги улесни в тяхната работа, похвали се шефът на регионалната дирекция Стефан Манахилов. Хай тек приложението е Уиндоус. Може би най-популярната в света операционна система със затворен код, която обаче е представена официално през 1985-та година, или преди цели 30 години. Не е известно на каква версия ще работят нашите социални, но едва ли ще е на последната десета, особено предвид факта, че досега са работили на DOS. Това е нещото, което се използва непосредствено след като компютрите замениха пишещите машини.

 

Вкарването на новата операционна система ще позволи на службата да прави неща, които досега не е можела или са ставали с много бумащина и усилия на чиновниците. Например да се вкарат всички данни на подпомаганите лица и се предотврати точенето на системата. Вече няма да бъде възможно едно ЕГН да се въвежда от различни социални дирекции и съответно от няколко места да се теглят социални придобивки. Или пък едно ЕГН да бъде регистрирано в различни домове и центрове за социални услуги. Ще може в реално време да се проверява кой на каква помощ има право, къде има свободни места за настаняване и прочие опции, предлагани от службата.

Които се разширяват непрекъснато. Така например от тази година се разширява целевата група на децата, които могат да бъдат обгрижвани в приемни семейства. Тя вече ще включва и непридружени деца на бежанци. Сега те се тъпчат в специализираният дом за бежанчета в Овча Купел, където условията са по-зле и от тези в Домовете, които според държавната стратегия трябва да бъдат затворени колкото се може по-скоро. Бежанчетата ще подлежат и на осиновяване, ако, разбира се, с това се съгласят биологичните им родители или такива не могат да бъдат открити. Мярката би трябвало да е удачна и за двете страни - децата ще получат адекватна грижа в семейства, а обгрижващите ги - помощта на държавата, която варира от 500-600 лв. до близо хиляда при повече от 1 дете или такива в ученическа възраст. Броят на приемните семейства в областта продължава да расте, като към момента има цели 87, които отглеждат изоставени деца, а сирачетата изпразниха домовете в региона.

 

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини