От х:

Днес в x:

Сигнал за студ в Дома за сираци: Две стаи с 19° и една с 14°

Сигнал, че децата от Дом за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров“ са държани на студено предизвика проверка на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ днес. Сигналът е бил подаден вчера, като според него в Дома царял кучешки студ заради системното невключване на парното или включването му за по няколко минути. Температурата в помещенията, включително и спалните, била 12-13 °.

Предизвиканата от сигнала проверка установи, че в две от замерените помещения температурата е 19 градуса, с един над законовия минимум. В една стая обаче са установени само 14 по Целзий. От социалното заведение незабавно включили духалка за достопляне. Дома е бил предупреден да поддържа температури в нормата, макар охладняването да е било обяснимо-днес температурите слязоха под нулата дори през деня, а сутринта бяха -7°. По правило в началото на седмицата учебни и социални заведения/без детски градини/ са значително по-хладни отколкото през другите дни, поради невключване на парното през уикенда. Това обаче не трябва да важи за ДДЛРГ „Асен Златаров“ където обгрижването на децата е ежедневно.

Потърсен за коментар, новият началник на Дома Георги Върхатев отдаде сигнала на лично отмъщение от страна на огняря на заведението. „Съкратих 11 щата защото заповедта на министерство бе да се оптимизира персонала с оглед намаляването на потребителите на услугата от 45 на 20. Огнярят бе оставен на половин работен ден и прави номера“ каза по телефона Върхатев, който е в отпуска до идния понеделник. Според него проблема ще бъде решен лесно-“слагаме маслени радиатори в стаите, за да им е топло на децата“. И да не зависят от парното, намекна Върхатев който предположи че в деня на проверката, огнярът вероятно си и тръгнал по-рано от направеното му разписание-2 часа сутрин, два часа следобед. „Въпреки че му е гарантирано, че при минусови температури извънредните му часове ще бъдат заплатени“ уточни Върхатев.

Самият той е нов на поста-едва от 01.01.2015-та година и вероятно ще е за малко, защото правителствената директива е тези домове да се закрият в най-скоро време. „Асен Златаров“ в момента е останал даже само с 10 деца, но осиновяването или настаняване им в приемни семейства се стопира заради високата им възраст. Най-малкото е на 14, а най-голямото през март навършва 18. По закон, всяко дете над 10 години има право да каже пред съдия иска или не да бъде осиновено. Останалите в Дома деца очевидно не искат или не харесват предложените им родители, защото настоящата бройка е такава през последните 8 месеца.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини