От х:

Днес в x:

15 °C

Тарикат лови каракуди в овощна градина

Тарикат рибар намери цаката на каракудата в овощна градина

В овощните градини някои хващат сливи, други въшки, трети - нещо полезно. В случая с петдесетинагодишен на вид мъж – с каракуди. Тарикат-рибарят бе разпънал такъмите си сред наполовина потопени овощни дръвчета от язовирче край димитровградското Крепост. Хитро преценил, че сред дърветата ще има повече храна за рибоците и респективно - повече храна за него. Вече хванал като за един тиган мезе на бирата. Разчиташе, разбира се, на още, и то ако може - на нещо по-сочно от мършавите братовчедки на шарана. Каракудата и шаранът имат сходна костна система, но мустакатият е с пъти повече мръвка дори от зрялата каракуда, а в мършавия й вариант тя приличала повече на плуваща костница. За беда на рибарите на язовирчето край Крепост кълвяха само такива, а повечето даже бяха тип иараджийска мечта. Именно заради улов на маломерна риба, Изпълнителната агенция налага най-многото си /и доста солени/ глоби на въдичарите. Мързеливият петъчен следобед обаче май бе успал контролния орган или поне в това бяха убедени рибарите, защото никой от тях не се трогваше, че хваща нещо с вид на голяма цаца и го хвърляше в живарника вместо, както е по закон, да го върне във водата.

10-тина запалени риболовци на микроязовира край село Крепост стоически търпяха прахоляка от строящата се наблизо АМ Марица, за да си начешат крастата по време на риболовната забрана. Водоемът между Хасково и Димитровград е единственият наоколо, в който местните рибари могат законно да заметнат въдиците си, след като другите два разрешени язовира, макар и много по-големи, се намират „на майната си“. Цветущата дестинация се отнася за водоемите край харманлийското Орешец, на около 40 км, и свиленградското Левка, което е доста по-на майната си - близо 100 км. Националната ИАРА обаче не пусна аванта в други гьолове, въпреки че хасковският й клон я молеше да разреши поне и Злато Поле. Старото корито на Марица обаче е защитена зона и риболовната инспекция рече и отсече, че не може. Така бая народ за пръв път посети микролоквата край Крепост, като се оказа, че някои даже не подозирали, че гьолчето още съществува. Считали го за съсипано от взривни, строителни и други работи. Пък и били чули, че щели да го източват докрай, за кеф на ромите наоколо. Циганската радост се разминала след отказ от идеята и за щастие на загорелите рибари.

Пък и сега язовирчето съвсем не е микро. Заради обилните дъждове то е излязло от коритото си и заляло прилежащи земеделски площи. Освен споменатата овощна градина, още една две, макар и запустели на вид ниви, се бяха сдобили с характеристика на язовирско дъно.

Г. Христов

Кибикът на другите бе с по-малък успех
Най-доброто което рибарите на Крепост се надяваха бяха маломерни каракуди
Въпреки това ентусиазма им не пресекваше
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини