От х:

Днес в x:

7 °C

Сеч на чиновници: Съкращават дузина от хасковската Агенция по храните

Агенцията по храните в Хасково предстои да бъде орязана

Сеч на чиновници от държавни учреждения се заформя в хасковските служби идните месеци. Като че ли първи на дръвника ще отидат от хасковската Агенция по храните, където вече са нарочени между 10 и 14 души. Точната бройка ще стане ясна вероятно в края на този месец, но не по-късно, за да има време за 1-месечното предизвестие, както е по закон. Заповедите се очаква да бъдат връчвани от 1-ви юни.

Съкращенията са в резултат от приетия нов устройствен правилник на хранителната инспекция, която предвижда силно редуциране на щатовете, като засегнати ще са не само регионалните дирекции, а и администрацията на националния БАБХ. Софиянци също ще пуснат кръв, и то доста, но твърде вероятно е там нещата да са повече на книга. По региони обаче и в частност Хасково, ще става дума за живи хора.

Съкращенията по държавните администрации текат от миналата година, когато периодично някой бранш надава вопъл от орязването на щатовете му. Засягат както контролни органи, така и силови ведомства, сред които пожарната /вече опарена/ и МВР /където май предстои/. Очаква се рязането на чиновниците да се разпростре и по други администрации, сред които данъчни, социални, Областната и други служби, за които обикновеният човек може даже да не е чувал. В много от тях работните места са само на хартия, а ефектът от съществуването им-призрачен.

Далеч не така обаче стоят нещата с Агенцията по храните. Службата отговаря за куп ключови за региона отрасли-като животновъдство, хранително вкусова промишленост, растителна защита, така наречения фитосанитарен контрол, включително и по границата, лицензирана лаборатория за изследване на животинска и земеделска продукция. Общата бройка на Агенцията в Хасково е пазена като държавна тайна, но всеки от отделите е между 20-25 души/с изключение на лабораторията/ и въпреки всичко понякога не стигат. Хранителните инспектори отговарят за над 2000 заведения за обществено хранене и хранителни магазини в областта и още стотици производствени обекти, складови бази, еднолични търговци. Като външна граница на ЕС на хасковската структура на БАБХ се пада и задачата да спира вноса на потенциално опасни продукти или храни на територията не само на България, а и на Евросъюза. Освен това работата трябва и да е качествена, уточниха от националната пресслужба на БАБХ, които потвърдиха за предстоящите съкращения. Именно с презумпцията за качествена работа на тези, които остават, шефовете в София още мъдрували точната бройка на „отрязаните“ от хасковската ножица, за да не разстроят съвсем работата на структурата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  герой
  1 0
  15:09, 13 май 2015
  а вечер се връщащ с пълни чанти, а най вече не знаят почивен ден, за чантите

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини