От х:

Днес в x:

Сеч на чиновници: Съкращават дузина от хасковската Агенция по храните

Агенцията по храните в Хасково предстои да бъде орязана

Сеч на чиновници от държавни учреждения се заформя в хасковските служби идните месеци. Като че ли първи на дръвника ще отидат от хасковската Агенция по храните, където вече са нарочени между 10 и 14 души. Точната бройка ще стане ясна вероятно в края на този месец, но не по-късно, за да има време за 1-месечното предизвестие, както е по закон. Заповедите се очаква да бъдат връчвани от 1-ви юни.

Съкращенията са в резултат от приетия нов устройствен правилник на хранителната инспекция, която предвижда силно редуциране на щатовете, като засегнати ще са не само регионалните дирекции, а и администрацията на националния БАБХ. Софиянци също ще пуснат кръв, и то доста, но твърде вероятно е там нещата да са повече на книга. По региони обаче и в частност Хасково, ще става дума за живи хора.

Съкращенията по държавните администрации текат от миналата година, когато периодично някой бранш надава вопъл от орязването на щатовете му. Засягат както контролни органи, така и силови ведомства, сред които пожарната /вече опарена/ и МВР /където май предстои/. Очаква се рязането на чиновниците да се разпростре и по други администрации, сред които данъчни, социални, Областната и други служби, за които обикновеният човек може даже да не е чувал. В много от тях работните места са само на хартия, а ефектът от съществуването им-призрачен.

Далеч не така обаче стоят нещата с Агенцията по храните. Службата отговаря за куп ключови за региона отрасли-като животновъдство, хранително вкусова промишленост, растителна защита, така наречения фитосанитарен контрол, включително и по границата, лицензирана лаборатория за изследване на животинска и земеделска продукция. Общата бройка на Агенцията в Хасково е пазена като държавна тайна, но всеки от отделите е между 20-25 души/с изключение на лабораторията/ и въпреки всичко понякога не стигат. Хранителните инспектори отговарят за над 2000 заведения за обществено хранене и хранителни магазини в областта и още стотици производствени обекти, складови бази, еднолични търговци. Като външна граница на ЕС на хасковската структура на БАБХ се пада и задачата да спира вноса на потенциално опасни продукти или храни на територията не само на България, а и на Евросъюза. Освен това работата трябва и да е качествена, уточниха от националната пресслужба на БАБХ, които потвърдиха за предстоящите съкращения. Именно с презумпцията за качествена работа на тези, които остават, шефовете в София още мъдрували точната бройка на „отрязаните“ от хасковската ножица, за да не разстроят съвсем работата на структурата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    герой
    1 0
    15:09, 13 май 2015
    а вечер се връщащ с пълни чанти, а най вече не знаят почивен ден, за чантите
Последни новини