От х:

Днес в x:

Арменците в Хасково отбелязаха 100-годишнината от геноцида

Арменската общност в Хасково отбеляза 100-годишнината от геноцида над предците им в Османската империя през Първата световна война. Събралите се в арменската църква запалиха свещи и отрупаха с цветя паметната плоча за жертвите. Тя е поставена в храма през 1965 година, за 50-тата годишнина от от най-масовото изтребление през миналия век.

Турция и до днес отрича арменския геноцид, макар много страни в Европа и света да го признават официално. Франция дори криминализира отричането му. Днес, когато в цял свят се отбелязва 100-годишнината, българският парламент гласува декларация, в която обаче замени думата “геноцид” с “масово изтребление”. Хасковският общински съвет пък в края на март прие решение да именува парк “Арменци” по повод 100-годишнината, с което си навлече гнева на властите в Одрин. Оттам обявиха, че замразяват договора за побратимяване от 1997 г.

Арменската общност в Хасково наброява около 300 души. Наличието на арменска църква сплотява общността и те редовно се събират в храма за празници и годишнини. Самата църква пък след месец ще отбележи своята 90-та годишнина.

Отбелязването на датата ще продължи с представлението “100 години с болка в душата” на арменския самодеен театрален състав “Крикор Азарян” на сцената на читалище “Заря”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини