От х:

Днес в x:

Църковна служба и освещаване на нарове за арменската Коледа

    Докато на 6 януари православните християни отбелязват Богоявление, арменците и арменската общност ще празнуват Коледа.

    5 януари за арменската общност е Бъдни вечер. По този повод в арменската апостолическа църква „Сурп Степанос“ бе отслужена тържествена литургия, която води свещеникът от Пловдив Дер Храч Мурадян.

    „Арменската Коледа е същата като българската. Същите са вълненията, приготовленията и емоциите около празника“, каза Елизабет Дерандонян от Църковното настоятелство. Тя уточни, че различието е в това, че по време на църковния ритуал се освещават нарове, които се раздават на вярващите, които ги отнасят в домовете си за здраве. Плодовете, съдържащи 365 зрънца, са символ на благодатта и единството. Арменците също имат традиция да си поднасят подаръци за празника.

    „При нас всичко е двойно – празнуваме арменската Коледа, но споделяме и българската“, заяви още Елизабет Дерандонян, която поясни, че арменската общност в Хасково е от около 400 души.

    При арменците също има 40-дневен пост, но някои постят по-малко дни. Тази вечер на трапезата се слагат постни ястия - сарми, ашуре, плодове, стафиди, ядки, като е позволено да има риба, каза Акаби Зобуян от Църковното настоятелство на арменската църква.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини