От х:

Днес в x:

Мюсюлманите празнуват 1444 г. от рождението на пророка Мохамед

1444- годишнината от рождението на пророка Мохамед отбелязаха на голям празник в зала“Недялка Симеонова“ мюсюлманите от Хасково днес.

Отбелязването започна със ставане на крака на препълнената зала за химна на България и този на Европейския съюз.

По традицията преди официалната част хасковския имам Абдула Мюмюн прочете откъси от Корана. Общността приветства районния мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

Известният още като Абу Касим ибн Абдаллах Мохамед е арабски религиозен и политически лидер и пророк на исляма. Наричаният "печатът на пророците" Мохамед е роден през 570 или 571 г. в Мека. Около 610 г.се уединява в пещера в планината Нур. по време на месеца Рамадан той пости и се отдава на молитви в каменната си обител. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който заповядва на неграмотния Мохамед: Чети или рецитирай. След тази случка той е признат за пророк и става първия човек, приел исляма.

Празниците, посветени на рождението на Мохамед у нас вървят от 18-ти април в големите областни градове и ще приключат на 23-ти този месец.

Сред официалните гости в Бизнес центъра днес, които по традиция получиха цветя преди концертната програма, беше и заместник-главният мюфтия Мурат Пингов.

Той обясни, че тази година честванията вървят под мотото“ Да живеем с нашите различия“.

„Искаме да честваме нашия пророк, без да ни бъде натрапван от някои хора, които не го познават. В последно време думата ислям доби неприятно звучене и стана синоним на тероризъм, но това далеч не е така. По време на тези чествания искаме още веднъж да си припомним заветите, които ни остави пророкът Мохамед. Още повече в дните на технологиите, когато човек може да изгуби правилното направление“, посочи заместник-главният мюфтия Мурат Пингов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини