От х:

Днес в x:

10 °C

Кърлежите подраниха, 18 се забиха в топките на хасковлия

Кърлежите атакуват слабите места

Хасковлия пострадал от 18 забити кърлежа в тестисите му, които били вадени часове наред при съблюдаване на всички мерки за безопасност, предвид деликатното място. Случката е легендарна в хасковското Спешно отделение, но оттам пазят в свята тайна името, самоличността и годините на пострадалия, както и далеч по-важния въпрос къде се е случила зловещата атака. Мъжът незабавно бил насочен за токсикологично изследване и му била препоръчана спермограма, за да се установи дали има поражения върху фертилната му способност. Лекарите обаче се заричат, че даже не са проявили любопитство по какъв начин мъжът си навлякъл интереса на толкова акари, и то точно на такова място.

Хасковлии обаче далеч не са застраховани да повторят този „рекорд“ защото кърлежите вече налазиха в неизброими пълчища, доста по-рано от обикновеното. Заради топлото време и екстремалната влажност гадинките са препълнили зелените площи на областния град и вече хапят, при това лошо. Обикновено походът им срещу здравето започва през втората половина на май, но през 2015-та година имаме приети в болницата още от февруари. Така например 1 пациент на средна възраст е бил лекуван в Инфекциозно от Лаймска болест през втория месец на годината, 3-ма души, сред които дете, са пострадали през март от Лаймска и Марсилска трески. Само за първите две седмици на април в Инфекциите има настанени 4-има души с кърлежово-преносими болести. За щастие няма случай на убийствената Кримска хеморагична треска. Но затова пък в първата половина на април е имало 23-ма кандидати за нея и останалите заболявания. Толкова са се появили със забити в тялото акари в хасковското Спешно. Поне още толкова са се оправяли сами вкъщи, споделили впоследствие пред лекарите. Проблемът на домашната схема с горещо олио и щипки е, че кърлежът се вади неправилно и хоботчето му остава в тялото. Плюс това убиването му с горещо олио още докато е забит, води до изпразване съдържанието на стомахчето му в тялото, което всъщност предизвиква болестта. В резултат много от „домашно оправилите се“ се появили в хасковското Инфекциозно отделение със симптома на така нареченото биволско око. Това е обрив с форма на голяма елипса /оттам и името му/ около мястото на ухапването и е първия симптом за активизирането на лаймска болест, съобщават инфекционисти от хасковската болница. В повечето случаи не се налага хоспитализация, но пациентът трябва да пие две седмици антибиотици и да се наблюдава за разпространяващ се обрив.

Поради многото паркове и зелени зони в Хасково проблемът с акарите е всеобщ. Той се задълбочава и от огромния брой кучета - бездомни или със собственици, които населяват града. Кучетата със стопани са минимум 3-4 хиляди на 80-хилядния град и макар че притежателите им полагат големи грижи за тяхното обезпаразитяване, усилията им отиват на вятъра след първото търкаляне на животното в тревата, пълна с паразити, оставени от бездомниците. Пръскане на зелените площи обаче към момента не се предвижда. То трябва да се извърши от общините по разпореждане на РЗИ, като традиционната дата, определяна от Здравната инспекция, е през втората половина на май. Мотивът е, че трябва да се изчака краят на пролетните дъждове, иначе те ще отмият препарата. Третирането на зелените площи в Хасково и региона се извършва на два пъти - през май и септември.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини