От х:

Днес в x:

Най-старото начално училище в Хасково навърши 130 г.

130-тата годишнина от създаването на училището ще отбележи тази година ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Хасково. По този повод са предвидени редица инициативи, първата от тях – изложба на ученическо творчество, бе днес във фоайето на училището. В експозицията има както рисунки, картички и мартеници от по-малките, така и творби, изпълнени с по-сложна техника - на по-големите ученици.

“Решението за създаването на две начални училища в Хасково е взето на 11 май 1885 година, когато в Източна Румелия в присъствието на патриарха на българската литература Иван Вазов се отбелязва празникът на славянската писменост. Дотогава в града е имало само едно класно училище. Така че нашето е първото начално училище в града”, обясни директорът Костадин Калъпов.

Старата сграда на школото е изградена още същата година. Тя е имала 6 класни стаи и 60 ученици. Сградата е била на същото място. Съществувала е до 1959 година, когато е съборена и се изгражда нова, която после е достроявана и пристроявана неведнъж. Сега в нея учат 180 деца в 9 паралелки, има и една подготвителна група.

Кулминацията на тържествата за отбелязването на годишнината ще е на 11 май с концерт в Младежкия център.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини