От х:

Днес в x:

За пари: Подават като тютюневи ниви гробища и стадиони

Недобросъвестни тютюнопроизводители пробват да преметнат държавата и да получат национални доплащания за несъществуващи  парцели посеви. Това лъсна по време на срещата между Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България и Министерството на земеделието и храните. 

На срещата стана ясно, че  от 1209 бенифициента близо 400 тютюнопроизводители няма да получат част от общата сума от националните доплащания, които са в рамките на  105 милиона лева.

Отказът за някои от тях е заради некоректно попълнени документи.

Има и силно фрапантни случаи за опит за измама. Някои от тях са  очертани зони в гробища, гора, стадион, язовир или пропаднала стопанска сграда като тютюневи ниви. Те обаче са засечени от  системата за идентификация на земеделските парцели и собствениците им отпадат за държавните помощи.

Плащанията на останалите  838 изрядни тютюнопроизводители ще бъдат извършени  от Държавен фонд „Земеделие“ през следващия месец,информираха от НКТБ.

На срещата между браншовиците, министър Десислава Танева, заместникът й Георги Костов, Николай Маринов – директор на главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” и експерта Георги Ралчев, е решен, че  с подкрепата на голяма част от структурите на тютюнджиите ще се работи върху промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, така че най-добрите образци от Полша, Италия и Гърция да бъдат приложени и у нас. 

Новата нормативна база трябва така да бъде изградена и оформена, че да бъдат защитени максимално производителите от всички сортови групи. Да има пазари, да има ясна категоризация и окачествяване на тютюна и плащането му в определени времеви периоди.

На срещата са определени и основни насоки в рамката за търсене на нови пазари на български ориенталски тютюн, както и на другите сортове, които се отглеждат у нас. От новата  съсловна организация дадоха няколко държави за пример, които търсят познатия по цял свят златен български сорт "Крумовград".

Азия е огромен пазар, там динамичните показатели са в порядъка на 100-150% ръст в търсенето и производството на тютюневи изделия, посочват от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

 
 
М. Манолова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини