От х:

Днес в x:

26 °C

Японска красота омайва Хасково

Макар и съвсем малки все още, декоративни японски вишни омайват хасковлии от няколко дни на Ямача. Красивите дръвчета, един от символите на Страната на изгряващото слънце, бяха донесени в Хасково през октомври миналата година от японския посланик Такаши Коидзуми. Инициативата е на японското дружество за отглеждане на сакури „Икуокай" по повод 55-годишния юбилей от възстановяването на японско-българските дипломатически отношения. 75-те фиданки допълниха едно от най-атрактивните забележителности на града - монумента "Св. Богородица".

Цъфтящите декоративни вишни са характерни за много държави в Източна Азия, включително Корея и Китай. Цветът на вишневото дърво е известно като сакура. В Япония има изключително голямо разнообразие от цъфтящи вишни – над 100 сорта, а като цяло те са близо 400 вида.

А в началото на пролетта в Страната на изгряващото слънце японците спират забързаното си ежедневие, за да се насладят на красивото зрелище – цъфтенето на сакура. В зависимост от района и климата, те цъфтят от края на март докъм 10-15 май.

Това събитие дотолкова е навлязло в традициите им, че се ознаменува като празник, известен под името „Ханами“. Думата означава буквално „любуване на цветовете“, защото на японски „хана“ е „цвете“, а „ми“ е „гледам“. Според историците традицията Ханами, която на практика се изразява в съзерцаване и любуване на разцъфналите вишни, се е зародила в императорския двор в Киото в периода 794-1185 г. по време на династия Танг. Преди да започнат да изразяват благоговеенето си пред вишневия цвят, японците се радвали повече на разцъфтелите сливи, които наричат „уме“. Спрели да ги почита обаче, тъй като те били пренесени от Китай и по време на династия Танг преценили, че е по-правилно да се любуват на вишната, а това било включено и в официалните празници и традиции на страната.

Интересен факт е, че и до днес по времето на празника Ханами по кафенета и магазините в Япония се появяват специфични продукти и напитки с вишнев цвят - “сакура тя“, чай от листенца на нацъфтели вишни, „сакура мочи“ пък са сладкиши от лепкав ориз със сладък пълнеж от пюре от червен боб, увити в подсолени вишневи листа.

Японците вярват, че преходността на вишневия цвят, който трае само няколко дни, е като метафора на живота - красотата и младостта са кратки, всичко е преходно, непостоянно, бързотечно и ефимерно.

М. Манолова

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини