От х:

Днес в x:

19 °C

Костотрошач цъфна пред детски кът на Веспрем

Шахтата изникнала на оживения тротоар от западната страна на Веспрем

Опасна шахта с дълбочина близо 2 метра изникна на тротоара до силно оживения комплекс Веспрем на Орфей, само на метри пред масово посещаван детски кът в района. Дупката не само е със зловеща дълбочина, но е ошарена с тръби, водомери и метални сегменти на ВиК, които превръщат евентуалното пропадане в незабавен билет за ортопедия. „Това си е направо костотрошач. Стои тук от седмица и вече има паднали деца“ възмутено обясняваше таксиджия от близката пиаца. Според минувач вече имало пострадали, като едно 12-13 годишно хлътнало току пред него при това посред бял ден. Все пак детето било големичко и успяло да се задържи на мускули да не пропадне докрай. Като излязло обаче куцало силно и с помощта на приятели поело към вкъщи.

В района обаче не се мотаят само големички деца, а напротив-и съвсем мънички. Точно на 25 крачки от шахтата е входът към гъсто населен бар с огромен детски кът, който понякога приютява до 5 детски рождени дни заедно. Коварното е, че шахтата е точно на тротоара, по който семействата завиват към паркинга отзад, където обикновено оставят колите си. Всяко заблейване води до улучване на тротоарния капан. „Не ми се мисли ако хлътне бебешка количка“, кахъреше се момичето от близката Лафка. Според нея дупката се появила точно на Великден - както предния ден имало капак, така на следващия ден изчезнал. Таксиджията не бе съгласен-дупката стояла от седмица и никой ама никой не си направил труда да я оправи. Капакът бил разкъртен и се клател при стъпване отгоре -„даже се чудя как не го откраднаха по-рано“ уточни таксиджията.

За да спестят среща с костотрошача веспремци набутали в шахтата клони и храсти за да има някакво обозначение че по пътя има препятствие. Сезирани от медиите, от ВиК реагираха светкавично и насочиха екип да отстранят повредата. Това е един от десетките случаи на откраднати капаци на шахти в Хасково. Масивния чугун, който обикновено се кърти с касата на шахтата обезпечава десетки килограми скрап и доста пари за мургавите желязотърсачи. Проблемът е от години и не пресеква въпреки всички акции на ВиК и полицията и както казват самите „водни“, ще продължава докато скрападжиите продължават да приемат крадени капаци. Те няма какви други да са, понже са уникални точно за тези типове водомерни или канализационни шахти, а ВиК практиката не е да ги дава на пунктовете за скрап а директно за претопяване при бракуване.

п.п. Час след публикуването на материала от ВиК вече бяха решили проблема. Поради липси на други възможности опасната дупка е запушена с бетонен капак, макар че това не е окончателно решение. Водните се опасяват, че при поставянето на друго метално покритие и то ще изчезне по трасето. Същевременно капаците за този вид шахти са нестандартни и не могат да се заместват с други. Мисли се за трайно решение на проблема, но дотогава поне няма риск в дупката да пропаднат хора.

Г.Христов

Жертви на нея досега са деца, за щастие по-големички, които не са пострадали сериозно
Падане на мъник обаче гарантира тежки травми
Според таксиджиите от близката пиаца, капакът е бил откраднат поне от седмица

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини