От х:

Днес в x:

Костотрошач цъфна пред детски кът на Веспрем

Шахтата изникнала на оживения тротоар от западната страна на Веспрем

Опасна шахта с дълбочина близо 2 метра изникна на тротоара до силно оживения комплекс Веспрем на Орфей, само на метри пред масово посещаван детски кът в района. Дупката не само е със зловеща дълбочина, но е ошарена с тръби, водомери и метални сегменти на ВиК, които превръщат евентуалното пропадане в незабавен билет за ортопедия. „Това си е направо костотрошач. Стои тук от седмица и вече има паднали деца“ възмутено обясняваше таксиджия от близката пиаца. Според минувач вече имало пострадали, като едно 12-13 годишно хлътнало току пред него при това посред бял ден. Все пак детето било големичко и успяло да се задържи на мускули да не пропадне докрай. Като излязло обаче куцало силно и с помощта на приятели поело към вкъщи.

В района обаче не се мотаят само големички деца, а напротив-и съвсем мънички. Точно на 25 крачки от шахтата е входът към гъсто населен бар с огромен детски кът, който понякога приютява до 5 детски рождени дни заедно. Коварното е, че шахтата е точно на тротоара, по който семействата завиват към паркинга отзад, където обикновено оставят колите си. Всяко заблейване води до улучване на тротоарния капан. „Не ми се мисли ако хлътне бебешка количка“, кахъреше се момичето от близката Лафка. Според нея дупката се появила точно на Великден - както предния ден имало капак, така на следващия ден изчезнал. Таксиджията не бе съгласен-дупката стояла от седмица и никой ама никой не си направил труда да я оправи. Капакът бил разкъртен и се клател при стъпване отгоре -„даже се чудя как не го откраднаха по-рано“ уточни таксиджията.

За да спестят среща с костотрошача веспремци набутали в шахтата клони и храсти за да има някакво обозначение че по пътя има препятствие. Сезирани от медиите, от ВиК реагираха светкавично и насочиха екип да отстранят повредата. Това е един от десетките случаи на откраднати капаци на шахти в Хасково. Масивния чугун, който обикновено се кърти с касата на шахтата обезпечава десетки килограми скрап и доста пари за мургавите желязотърсачи. Проблемът е от години и не пресеква въпреки всички акции на ВиК и полицията и както казват самите „водни“, ще продължава докато скрападжиите продължават да приемат крадени капаци. Те няма какви други да са, понже са уникални точно за тези типове водомерни или канализационни шахти, а ВиК практиката не е да ги дава на пунктовете за скрап а директно за претопяване при бракуване.

п.п. Час след публикуването на материала от ВиК вече бяха решили проблема. Поради липси на други възможности опасната дупка е запушена с бетонен капак, макар че това не е окончателно решение. Водните се опасяват, че при поставянето на друго метално покритие и то ще изчезне по трасето. Същевременно капаците за този вид шахти са нестандартни и не могат да се заместват с други. Мисли се за трайно решение на проблема, но дотогава поне няма риск в дупката да пропаднат хора.

Г.Христов

Жертви на нея досега са деца, за щастие по-големички, които не са пострадали сериозно
Падане на мъник обаче гарантира тежки травми
Според таксиджиите от близката пиаца, капакът е бил откраднат поне от седмица

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини