От х:

Днес в x:

Сакурите на Ямача готови да смиряват хасковлии на пикник

    С настъпването на пролетта в Хасково става все по-цветно и по-ароматно от разцъфналите дръвчета. След излезлите от пъпките си магнолии в центъра, за свежестта в града допринасят и разцъфналите японски декоративни вишни на Ямача. Посетителите в парка лесно могат да ги разпознаят по нежно розовия цвят (сакура). В Страната на изгряващото слънце е традиция да се излиза на пикник под цъфнали вишневи дървета за постигане на духовен мир и блаженство. Днес на Ямача нямаше мераклии да постигнат този резултат. Японците обаче смятат, че човек сам може да добие представа за опиянението на растението, докато съзерцава изобилието от цъфтящата красота.

    В Япония има изключително богато разнообразие от вишневи дървета с над 100 сорта. В големи площи, засадени с декоративни вишни, съвременните японци правят семейни празници и подготвят пикник в сезона на цъфтенето.

    Японските вишни бяха донесени в Хасково през 2014 г. от японски посланик за годишнина от възстановяването на японско-българските дипломатически отношения.

    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ja
      Japan
      2 0
      10:19, 26 мар 2017
      „Ханами“ на японски означава „любуване на цветята“. При това се имат предвид не 1-2 цветчета, а множество цветове от един и същ вид.
    • 2
      Ja
      Japan
      1 -1
      10:22, 26 мар 2017
      Ханами е твърде кратковременно удоволствие, продължава около 7 ..10 дни,
    • 3
      Ja
      Japan
      2 0
      10:23, 26 мар 2017
      Названието „сакура“ идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината фуджи, и в буквален превод означава „принцесата на дърветата цветя“.
    Последни новини