От х:

Днес в x:

4 °C

13 години от убийството на хасковските унищожители

Тържествена молитва за българските унищожители

13 години от убийството на българските унищожители. Елитът на нацията, която защитаваше половин век небето на България от чужди попълзновения, често пъти с цената на собствения си живот. Това честваха днес бойци, офицери и близки на 21-ви изтребително авиационен полк базиран в Узунджово. Родената през 1953-та година изтребителна част, бе наречена унищожителна за душманите на България по прякора на ненадминатите десетилетия наред нейни легендарни самолети-свръхзвуковия прехващач МИГ-21. Възпиращият потенциал на България бе погребан тихо и безславно през 2002-ра година, по времето на първата самоубийствена реформа в БГ армията. Иначе опелото бе подготвено още през 98-ма година, когато материалната част на унищожителите бе дадена за скрап. В резултат, войската която не е губила бойно знаме по време на битка сега има 1/една/ боеспособна ескадрила, която да пази родното небе. 40-те самолета в Узунджово и паметта на 22-ма загинали по време на бойния си дълг пилоти, са вече на боклука. Единственият спомен за славното минало е стар МИГ-21, вдигнат на постамент в хасковското село да свидетелства за героизма и родолюбието на българските унищожители. За изненада на всички, постаментът още не е откраден. Явно дори и циганските набези имат респект от „унищожителите“.

В продължение на 40 години полкът в село Узунджово се явява първата и най-важна преграда пред нарушителите на въздушното пространство на България. 36 бойни МИГ-а с най-елитните пилоти на България пазят натовската граница на Варшавския договор от юг. От тази база са направени най-многото бойни полети в историята на авиацията в България. Тук са и най-многото прехвати и въздушни схватки. В бойни условия умират редица летци, но само един заради техническо-логистична неизправност на полета, споделят съратници и сподвижници на 21-ви авиационен полк. Определят своя жребец, прославения МИГ-21, като най-сигурния самолет, който са яздили. Нищо че западните военни експерти го наричат „ковчег“, заради проблематичното управление, липсата на всякаква електроника/в първите му модели от средата на 60-те/ и чудовищната скорост превърнала № 21 в чудо на тогавашното аероплаване. Оказва се, че за пилотите от Узунджово карането с 2 пъти МАХ/2 пъти над скоростта на звука/ е било детска игра, а скорост от 2100-2300 километра е била „нормална“. Съдбата обаче не прощава и на безумно смелите- на 17-ти януари 2014-та година, Светлин Стоянов от Узунджово летял стотици часове над скоростта на звука, загина в автомобилна катастрофа с едва стотина и няколко километра в час на автомагистрала Тракия. И прибави името си към дългия пантеон погребани летци.

Днес паметта им бе почетена с мило тържество по повод денят на българската авиация и космонавтика 12-ти април. Вторник е 2 дни по-късно, но аурата на свещения Великден убедила организаторите да преместят празника на специална дата. Защото унищожителите на българските душмани трябва да бъдат почитани отделно. За да се помнят.

Г.Христов

Тържеството бе организирано от "Сдружение летище Узунджово" създадено през 2012 година
Гордостта на българската авиация МИГ 21 бе единственият самолет с който бе въоръжена базата
Изложба мемориал на летците на България
Командирите на Узунджово
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини