От х:

Днес в x:

13 години от убийството на хасковските унищожители

Тържествена молитва за българските унищожители

13 години от убийството на българските унищожители. Елитът на нацията, която защитаваше половин век небето на България от чужди попълзновения, често пъти с цената на собствения си живот. Това честваха днес бойци, офицери и близки на 21-ви изтребително авиационен полк базиран в Узунджово. Родената през 1953-та година изтребителна част, бе наречена унищожителна за душманите на България по прякора на ненадминатите десетилетия наред нейни легендарни самолети-свръхзвуковия прехващач МИГ-21. Възпиращият потенциал на България бе погребан тихо и безславно през 2002-ра година, по времето на първата самоубийствена реформа в БГ армията. Иначе опелото бе подготвено още през 98-ма година, когато материалната част на унищожителите бе дадена за скрап. В резултат, войската която не е губила бойно знаме по време на битка сега има 1/една/ боеспособна ескадрила, която да пази родното небе. 40-те самолета в Узунджово и паметта на 22-ма загинали по време на бойния си дълг пилоти, са вече на боклука. Единственият спомен за славното минало е стар МИГ-21, вдигнат на постамент в хасковското село да свидетелства за героизма и родолюбието на българските унищожители. За изненада на всички, постаментът още не е откраден. Явно дори и циганските набези имат респект от „унищожителите“.

В продължение на 40 години полкът в село Узунджово се явява първата и най-важна преграда пред нарушителите на въздушното пространство на България. 36 бойни МИГ-а с най-елитните пилоти на България пазят натовската граница на Варшавския договор от юг. От тази база са направени най-многото бойни полети в историята на авиацията в България. Тук са и най-многото прехвати и въздушни схватки. В бойни условия умират редица летци, но само един заради техническо-логистична неизправност на полета, споделят съратници и сподвижници на 21-ви авиационен полк. Определят своя жребец, прославения МИГ-21, като най-сигурния самолет, който са яздили. Нищо че западните военни експерти го наричат „ковчег“, заради проблематичното управление, липсата на всякаква електроника/в първите му модели от средата на 60-те/ и чудовищната скорост превърнала № 21 в чудо на тогавашното аероплаване. Оказва се, че за пилотите от Узунджово карането с 2 пъти МАХ/2 пъти над скоростта на звука/ е било детска игра, а скорост от 2100-2300 километра е била „нормална“. Съдбата обаче не прощава и на безумно смелите- на 17-ти януари 2014-та година, Светлин Стоянов от Узунджово летял стотици часове над скоростта на звука, загина в автомобилна катастрофа с едва стотина и няколко километра в час на автомагистрала Тракия. И прибави името си към дългия пантеон погребани летци.

Днес паметта им бе почетена с мило тържество по повод денят на българската авиация и космонавтика 12-ти април. Вторник е 2 дни по-късно, но аурата на свещения Великден убедила организаторите да преместят празника на специална дата. Защото унищожителите на българските душмани трябва да бъдат почитани отделно. За да се помнят.

Г.Христов

Тържеството бе организирано от "Сдружение летище Узунджово" създадено през 2012 година
Гордостта на българската авиация МИГ 21 бе единственият самолет с който бе въоръжена базата
Изложба мемориал на летците на България
Командирите на Узунджово
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини