От х:

Днес в x:

Наско съжалявал, че е убил зет си, но онзи изпивал парите на болната му дъщеря

Анастас Стайков в съдебната зала

“Съжалявам за стореното. Но той непрекъснато ме предизвикваше. Аз имам психически проблеми, а той не се съобразяваше с това. Освен това вземаше парите от инвалидната пенсия на Делка и ги изпиваше”.

Това каза в последната си дума при определянето на мярката му за неотклонение днес в съда 67-годишният Анастас Стайков. Всички в квартала обаче го знаят като Наско, а дъщеря му като Нели, макар името й да е Делка. Анастас е обвинен в умишленото убийство на зет си Желю Ванев.

Пред разследващите Наско си признал всичко. Той недочува и думите му трудно се разбират. Неговата версия за убийството е, че е бил предизвикан от убития Желю Ванев, който живеел в неговия апартамент на ул. “Драгоман” с дъщеря му на семейни начала. Имали споразумение да си поделят разходите за жилището. Наско плащал някои битови сметки, а зет му и дъщеря му други, сред които и тока. С парите от инвалидната пенсия на дъщерята.

Във фаталния ден 7 април Желю бил навън и се запил. Когато се прибрал, Наско го попитал дали е платил тока, а зет му отвърнал, че не е. При възникналия скандал тъстът ударил зет си, а после го намушкал с ножа в гърба.

После изпил на екс чаша с ракия и излязъл на пейката пред входа да чака полицията. През това време дъщеря му, която също има психични проблеми, се развикала и съседи се обадили на тел. 112.

Анастас се води на диспансерен отчет, диагнозата му е “органично разстройство на личността”, стана ясно днес в съдебната зала. За последно е лежал в психиатрия през септември-октомври миналата година. След изписването му обаче не се явявал на контролни прегледи. Няма данни дали си е пиел редовно хапчетата. Въпреки това според разследването във фаталния 7 април е бил напълно вменяем.

Адвокатът му Добри Рангелов поиска от съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение. “Преди всичко Анастас е на преклонна възраст. Освен това поведението му след престъплението показва, че няма намерение да се укрива от правосъдието. И най-важното – той е проявявал агресия към една единствена личност – Желю. Няма данни да е посягал на друг човек”, изтъква в залата юристът.

Съдията Филип Филипов обаче изтъкна, че престъплението, в което е обвинен Анастас, е тежко, а предвиденото в закона наказание е от 10 до 20 години затвор. Според съда има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Поради което му наложи най-тежката мярка “задържане под стража”.

Решението на хасковския окръжен съд може да се обжалва пред Апелативния в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини