От х:

Днес в x:

Ивайловград става част от „Пътят на Желязната завеса“

Ивайловград става част от веломаршрута „Пътят на Желязната завеса”. Това стана ясно след посещението на председателя на транспортната комисия на Европейския парламент – Михаел Крамер в града и срещата му  с кмета Диана Овчарова. 

На посещението в пограничния български град е бил и зам. - областният управител на Одрин. Те са посетили вила Армира и обсъдили възможността за общи туристически маршрути, съобщиха от общината

Веломаршрутът е дълъг около 7 000 км.,започва от Баренцово море във Финландия и минава през 20 европейски държави.Движи се по крайбрежието на Балтийско море през Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и следва разделителната линия от близкото минало на Желязната завеса – Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия докато достигне до България, Македония и Гърция. На наша територия завършва и самият път-край устието на река Велека в с.Резово. Велопътят в България ще премине през планините – Осогово, Беласица, Родопите и Странджа. Проектът се координира от Българската асоциация за алтернативен туризъм и фондация "Биоразнообразие".

При преминаването през Ивайловград велосипедистите ще имат еднодневен престой. В този ден те ще посетят вила Армира.

Германският евродепутат Михаел Крамерт, чиято е идеята за създаването на колоездачния маршрут, от 30 години е изоставил автомобилите като се придвижва главно с и градския транспорт. Според него "Пътят на Желязната завеса" всъщност представлява пътешествие през историята, политиката, природата и културата на Европа.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини