От х:

Днес в x:

Хасково излиза от асоциацията и тръгва към общинско ВиК

Хасково тръгва към създаването на собствено ВиК дружество. Днес общинските съветници възложиха на кмета “да предприеме действия по уточняване на възможностите общината да излезе от състава на “Асоциация по ВиК Хасково” и да се учреди общинско ВиК дружество".

В останалата част от същото решение се даде мандат на представителя на общината да гласува “против” предложението сегашното дружество ВиК Хасково да стане оператор на мрежата на асоциацията.

Тази точка от дневния ред предизвика оживени дебати. Антон Иванов от ГЕРБ обясни защо идеята за водоснабдяване на областния град от язовир “Тракиец” не е добра.

Недовършената пречиствателна станция край язовира е морално остаряла и е необходима нова. Освен това водопроводът до града никога не е бил заснет геодезически. За да стане това, трябва да бъдат обезщетени собствениците на парцели, под които минава тръбата. Това ще струва средства и време. Освен това резервоарът в южната част на града е с капацитет 4600 кубика. За сравнение, резервоарите в северната част, които се пълнят с вода от Ябълково, са за 36 000 кубика. Вариантите са или да се изгради нов резервоар за водата от Тракиец, или да се ползват северните резервоари, но затова пък е необходимо да се подмени водопроводната мрежа, обясни Антон Иванов.

След изказването му скочи кметът Георги Иванов. Той се ядосвал винаги, когато му казвали, че нещо не може да стане. “Щом трябва, ще стане, невъзможни неща няма. Може да е трудно, в цял свят е така, но не е невъзможно”, разгневи се градоначалникът.

Освен това кметът се почувствал пренебрегнат, защото “Делян Добрев смени шефа на ВиК без дори да ни пита, поне от куртоазия. А после – давайте, гласувайте ВиК да ви е оператор. Е, не става така”. Кметът уточни, че не коментира личността на новия ВиК шеф, а само начина, по който е назначен - без да се съгласува с общината.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини