От х:

Днес в x:

1 °C

„Тракиец“ пак близо до критичната точка, молят се да не вали

Тракиец пак изправя на нокти жителите на близкото село


Язовир Тракиец отново се препълни, като водният обем застрашително приближава критичната кота преливник, след която съоръжението става неуправляемо. В по-добрия случай ще започне да прелива неконтролируемо от стената, в по-лошия направо ще я скъса. Максималният капацитет на Тракиец е 114 млн куб.м вода а в момента има малко над 102 млн тона-рекорд за последната година въпреки проливните дъждове и наводненията от есента на 2014-та. Тогава Тракиец стигна „само“ до 101 млн кубика.

Според читатели на Haskovo.net язовира се е изпускал допреди няколко седмици, но после внезапно изпускането спряло. За това потвърди и кметът Красимир Бойчев който в началото на 2015-та вдигна във въздуха всички институции с молба да се направи нещо по въпроса със затлачения отливник на водоема и с повишаваното водно количество. Тракиец бил отворен за отичане, но после спрял. Бойчев не знае защо. Според непотвърдена информация обаче причината е в жалба подадена от жител на селото чиято нива се наводнявала при масираното изпускане на язовира. Информацията бе отречена от Георги Пеев инженер на хасковските Напоителни системи, който настоя че язовира се изпуска дори и в момента. Проблемът е, че не е достатъчно. Максималният капацитет на единствения работещ изпускател е 3 кубически метра в секунда, а заради снеготопенето в язовира се влива далеч повече вода. Затова нивото се качва, призна Пеев. Снегът свърши, но да се надяваме че няма да има дъждове, пожела си той. От Напоителни системи не отрекоха проблема със затлачения с наноси отливен канал между Тракиец и Книжовник. „Към момента не можем да го използваме, затова пускаме водата през рибарниците на село Тракиец в Харманлийска река/Олу дере/“ разясни инженерът. Той все пак успокои, че понастоящем с водоема няма критична ситуация. Оставащият капацитет до кота преливник може да поеме едноседмични интензивни и крайно проливни валежи, които към момента не са прогнозират дори и от най-черногледите синоптици. Не че природата не е изненадвала и тях.

Г.Христов

Водата е близо до кота преливник
Затлачения канал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини