От х:

Днес в x:

Опашка за първите обеци на Благовещение в Хасково

Двегодишната Рая днес се сдоби с първите си обеци, сини като очите й

Истинско стълпотворение от млади родители, довели своите момиченца за пробиване на ушите, има за днешното Благовещение в хасковските козметични салони. В “Студио 3” в центъра хората чакаха ред, а отвътре през десетина минути се дочуваше писъкът на поредното дете, сдобило се с първите си обеци.

Пробиването на ушите отнемаше и повече време, ако се брои колебанието на родителите пред различните по вид и цвят детски обеци. После следваше маркиране на точното място за пробива, съпътствано с внимателно оглеждане от всички страни и леки корекции. Накрая бе същинската част – пробиването със специалния уред, последван незабавно от плача на детето. Момиченцето тутакси се оказваше в обятията на майката, където моментната болка бе забравяна за минути.

Според народното поверие на Благовещение раните зарастват бързо и безболезнено. Вярващи в него или не, все повече млади родители водят малките си момичета за процедурата.

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

За българите днешният празник е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за "половин Великден". В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.

По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото.

Тодор Кръшков

Изборът на накит понякога отнемаше повече време от пробиването на ушите
Не само деца се възползваха от днешното Благовещение
Мама показва своите обеци на малката Рая, за да я мотивира да изтърпи моментната болка
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини