От х:

Днес в x:

4 °C

Бесни дървари: Природозащитници и мафия крадат милиони на наш гръб

Дървосекачите блокираха пътя за Гърция

Природозащитници и определени кръгове в бизнеса с дърва карат държавата да ни извива ръцете и ни разори. Целта е да се откраднат едни 52 милиона лева и да се разчистят законните фирми за нуждите на дървената мафия. Това заявиха стотици дървосекачи и търговци на дървесина по повод влезлия в сила от 10-ти март тримесечен мораториум за търговия с необработена дървесина. Бесните дървари днес затвориха подстъпите към границите с Гърция и Турция и обявиха, че ще стигнат до крайности, защото са обречени на фалит. И глад. „Вече съм толкова гладен, че едва държа транспаранта“, довери мургав дървосекач, дошъл със шефа си на протеста. На транспаранта му пишеше „Не на дървената мафия, Да на законния износ на дървесина“. Пред пункта с Гърция такива като него бяха 200. Очевидно гладът бе голям, защото множеството не се поколеба да щурмува полицейския кордон и дори достигна на 5 метра от бариерите на самия пункт Капитан Петко Войвода, като спря трафика в двете посоки. Полицаите се видяха в чудо, защото начело бяха майки с деца и по-възрастни хора. Наложи се да пристигне подкрепление от жандармерията, която с жива верига спря наплива и го изтласка в обратна посока. Пътят пак остана блокиран, но поне отмина заплахата от нашествие в Гръцко. Движението остана парализирано за поне 15 минути, после протестът със знамена и плакати се качи на камиони и трактори и тръгна в посока магистралата. Точно в 12.30 часа пристигнаха на детелината, където извършиха втора блокада, за около 10-на минути, с което затапиха и подстъпът към ГКПП Капитан Андреево на границата с Турция. Макар че се оттеглиха бързо, за да не създават допълнителен хаос, протестиращите бяха категорични, че ако забраната за търговия не падне в най-скоро време, ще продължават със систематични блокади на ключови пътища от страната. Браншът представлява 800 фирми и 8000 души, които бяха крайни в твърденията си, че на никаква цена няма да позволят на държавата и толерираните от нея кръгове да ги изхвърли на пътя и да им затрие бизнеса.

„Вижте сега, сметката е много проста. Годишно в България се добиват 6.5 млн кубика дървесина. От тях само 900 хиляди отиват за износ - 600 хиляди за Турция и 300 хиляди за Гърция. Това е около 16 %. Защо никой не следи какво става с останалите 84 %, които обезлесяват България. Именно там е незаконната сеч и доказателството е, че от 2 седмици ние не работим заради забраната, а сечта продължава. Навсякъде!“ разпалено обясни един от лидерите на протестиращите - Димитър Николов. Той бе категоричен, че фирмите в бранша не са изкарали нито един камион с незаконна дървесина. „Да ми кажат за 1 тир, за 1 кораб, където е открита немаркирана дървесина? Няма такива. Няма никакво доказателство, че ние сечем и изнасяме незаконно“, добави той. „Къде ще прекараш дърва без документи, бе бате! Че тук/ пътищата за Гърция и Турция/, гъмжи от полиция, Дай-Май, горски, митница - отде да минем, ако сме незаконни“, скочи пред камерите издокаран като за сватба ром, нагласил се с костюм и вратовръзка. Наричаха го бат Али и бил от Сливенско. Изглеждаше обаче като много освирепял сватбарин. „Секат незаконно тия, дето им трябва една каруца дърва - отиват
и си ги вземат. Ходят и със самосвали. Къде са горските, да им пишат актове на тях? Иначе висят до нас всеки ден“, извиси до кресчендо Бат Али.
„Ако горските не ги бива, в България има 60 хиляди полицаи, да помагат“, плавно успя да вземе думата хасковският търговец на дърва Димитър Топалов, който успешно замени високоадреналиновите обяснения с логично изложение на същината на проблема. „Под претекст, че ние имаме общо с дървената мафия, ни забраняват бизнеса. Всъщност целта е да създадат монопол, от който ще се възползва тесен кръг от фирми и заводи в дървопреработвателната индустрия, на която ние сме ЗАДЪЛЖЕНИ да продаваме дървата си, след като експортът е забранен“, разясни Топалов. Само че в Турция за кубик негови дърва му плащат 80 евро. В българските заводи за преработка му дават 70 лв, а вече и по-малко. Още в началото на кризата преработвателната индустрия свалила изкупната цена на кубика с 8 лв и се чакало всеки момент поевтиняване с още 8. Конкурентното договаряне с фирми от чужбина е невъзможно заради стопирания износ. Това е установяване на монопол, категорични са хората от бранша. И бързо изчислиха файдата от него. „8 лв. по-евтино, по 6.5 млн кубика - това са 52 млн. лева, които ще ги изскубнат от нас и някой ще ги вземе. Кой? Кой иска тези пари“, питаха Топалов и колегите му и посочиха проекто-виновник. „Ще финансират с тях някакви измислени природозащитни организации, които проглушиха чрез медиите България за незаконна сеч и се представиха като най-големите защитници на горите, от които иначе нищо не разбират“, смята хасковлията, но намекна и че има друг сговор, на високо ниво, за разпределянето на милионите, които се въртят в бизнеса. „Нито една от уж българските фирми за преработка не е българска, Кроношпан например е в турски ръце. Хората зад тях искат да си гарантират милиони от България, защото в Турция заради конкуренцията същата тази Кроношпан ни купува кубика по 80 евро“, един през друг обясняваха търговци от Пловдивско, Русе и Смолян.

Всички се канят да продължат протестите си, защото нямат избор. Имат сключени дългосрочни договори с преработващи предприятия в чужбина. В България пък са платили гаранционни такси и депозити на горските стопанства, част от парите са преведени авансово. Става дума за стотици хиляди левове, които горят. А приходи няма да има заради изкуствено свалените изкупни цени на дървата. Загубят ли договорите с чужбина, браншът умира, категоричен бе Димитър Николов и призова държавата да не убива своите хора, особено работещите.

Г. Христов

Побеснялото множество първо проби кордона на полицията
С комбинирана атака на мъже, жени и деца

Бат Али/с костюма/ обяви тези дето ги забраняват за мафия
Множеството се моторизира и тръгна да затваря и подстъпите към Турция
Зад тях се изви опашка от тирове
Лидерът на протеста Димитър Николов анонсира, че блокадите ще продължат ако забраната не падне
Димитър Топалов/вдясно/ обясни случващото се със създаване на монопол
Жандармерия дебнеше като подкрепление
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини