От х:

Днес в x:

Хасковският “Лайънс клуб”: След бедствието бяхме в Бисер преди всички

Иван Жеков (най-вляво), Иван Митев (вдясно), в средата е шефът на българската организация на "Лайънс клуб" Пламен Чингаров

“След бедствието в Бисер бяхме там преди всички. Занесохме неща, за които никой друг не се беше сетил – кирки, лопати, ботуши. Затова сме огорчени от начина, по който медиите отразяваха бедствието в харманлийското село”. Това заяви на пресконференция днес основателят на “Лайънс клуб” Хасково – адвокатът Иван Жеков. Сега клубът си има нов президент – Иван Митев. Според протокола на “Лайънс” Жеков се води чартър-президент. Клубът е основан преди 4 години.

Днес шефовете на клубове от Хасково, Свиленград, Смолян отчетоха дейността си, на събитието присъстваха шефът на “Дистрикт 130”, българската секция на световната благотворителна организация - Пламен Чингаров, и на зоналната структура Нели Адамова.

Шефката на свиленградския клуб Елена Манолова отчете безплатните офталмологични прегледи, които организацията е направила миналата година за деца от забавачките в граничния град. От 138 прегледани малчугани 15 се оказали с очни проблеми. Затова “Лайънс клуб” възнамерява да превърне тези профилактични прегледи в ежегодни.

Според Иван Митев, президент на хасковския клуб, дейността на благотворителната организация в областния град е много голяма. Най-интересното сред проявите им е традиционната експедиция за скъпоценни камъни в Източните Родопи. Тази година походът ще е на 18 април, а опали, аметисти, ахати и планински кристали участниците ще търсят в резервата “Вълче поле” край Момчилград. След експедицията пък по традиция се провежда благотворителен бал, събраните средства тази година са предвидени за подпомагане на талантливи ученици от Хасково.

“Лайънс клуб” е най-голямата благотворителна организация в света, обясни шефът й в България Пламен Чингаров. В нея членуват 1.3 млн души, в България членовете са около 1000 в 46 клуба. Дейността на организацията е насочена към справяне с глобални проблеми като подпомагане на гладуващи и бедстващи хора, борба с диабета, с очните болести, подкрепа за младежки инициативи. През 2017 година световната организация ще отбележи стогодишнината от създаването си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини