От х:

Днес в x:

4 °C

Вдигат 20 kV от земята, 20 далекопроводи счупени като кибритени клечки

Тежка техника вдигаше паднал стълб в Стамболово

Екипи на ЕВН и наетата от тях строителна фирма вдигаха днес по спешност скършен стоманени стълб за ток с високо напрежение в стамболовска община. Дейността не можела да чака, понеже скъсаните 20 киловолтови кабели се стелели на земята и можели да направят беля, след като вчера стълба рухнал на пътя между селата Голям извор и Лясковец. Отделно, спряло захранването към близката помпена станция, за която били закачени мнозинството села в Стамболовско, барабар с общинския център. И разбира се няколко села останали без ток. Затова кал не кал, от Енергото влезли в нивата където бил пречупения стълб. Но не могли да излязат. Тежката техника затънала в размекнатата почва и се наложило да се вика още по-тежка за да я изкара. Накрая от ЕВН наели хасковската строителна фирма Монолит с чийто огромен кран днес се поставяше нов стоманен стълб. Старият бе извит като фиде и лежеше захвърлен край пътя за Долно Ботево.

„Връзката е временна колкото да пуснем ток и вода за хората, после ще мислим правенето на чисто нов стълб“, изясни началникът на група 3 към КЕЦ Харманли Иван Казаков.

Това далеч не била първата подобна авария в региона-по време на бедствието повече от 20 далекопровода само в Стамболово и Харманли били счупени като кибритени клечки. Към тях съответно били вързани десетки села, които угаснали, някои за дни наред. За последната седмица ремонтните екипи на ЕВН работили по 12-14 часа на ден без почивка. „Снегът бе много мокър и тежък. Значително превишаваше издръжливостта на оборудването“ разясни Казаков. След 3 дни непрекъснат валеж поддавали или кабелите или самия стълб повличан от тежките жици.

Енергото не спести благодарностите си към всички жители от община Стамболово, които на равна нога с ремонтните екипи помагали за възстановяването на захранването. Особено на сформираната група доброволци от село Долно Черковище, които с лопати и подръчни материали разчиствали местата на авариралите трасета. Без ток към момента са Бял кладенец, Кладенец, Пътниково и Светослав, като първите две села ще светнат до довечера. Последните обаче били вързани към трасетата на Кърджали и оттам трябвало да си оправят проблемите. Водоподаването остава нарушено в още няколко села. Това откровено вбеси кметът на общината Маджит Мандаджъ, който се закани от тази година да изоре пътека до министерства с европрограми, но от следващата година да намери пари за да мине Стамболово изцяло на гравитачна вода. Помпените станции били към Хасково и не стига че аварирали често, ами и оскъпявали водата. А собствени водоизточници, при това на каптажи, Стамболово имало бол.

Г.Христов

Наложило се да се наеме строителна фирма, защото техниката на ЕВН затънала
Далекопроводът бил прекършен близо до основата
Стоманените подпори бяха извити като фиде
Новият стълб бе поставе бързо, връзването ще продължава до вечерта
Иван Казаков съобщи че хората му работят по 12-14 часа от седмица насам
Пресъхналата помпена станция вбеси кметът на Стамболово Маджит Мандаджъ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини