От х:

Днес в x:

Енергото гази в преспи и язовири, много села още без ток

Екип на ЕVN влезе с лодка в язовир Мандра, за възстанови захранването

При изключително тежки условия работят четвърто денонощие екипите на EVN и Електроенергийния системен оператор за възстановяване на ел.захранването в Югоизточна България.

На разположение са общо 158 аварийни екипа. Към момента са установени общо 130 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба от електроразпределителната мрежа.

В хасковска област без ток са 8 села в Минерални бани, частично 10 ивайловградски села, а съвсем без ток 

нБелополци, Бубино и Черничино. Без вода, поради липса на ток, остава село Черничино, 14 села в община Хасково, 2 са без електрозахранване в община Димитровград, 17 в Стамболово и 2 в община Любимец.

Положението в Хасковски регион обаче е сравнително леко в сравнение с областите Кърждали и Смолян.

Проблемът, който създаде вчера пречупен като вафлена коричка от тежкия сняг 110-киловолтов стълб край Хасково, е отстранен. „Подали сме напрежение към всички подстанции в хасковски регион“, уточни шефът на „Електроенергийният системен оператор - Мрежови електропреносен район -Хасково“ инж. Тошо Тодоров. Оттук натататък проблемите са по жиците с ниско и средно напрежение, уточни инж. Тодоров

В област Хасково възстановителните усилия са насочени към електропровод, захранващ села в района на хасковски Минерални Бани, където има множество счупени стълбове и паднали проводници, съобщиха от EVN. Засега обаче няма конкретни срокове, в които засегнатите села в областта ще имат ток. Всичко зависи от достъпа до терените с проблемните зони, посочиха от електроразпределителното дружество.

Голяма част от екипите на ЕСО-Хасково са мобилизирани да помагат за отстраняването на авариите в Кърджалийско. Заедно с хасковските екипи в района на Ардино днес са и колегите им от Варна, Бургас, Горна Оряховица, Стара Загора и Русе. Усилията в момента са насочени към аварирал електропровод в Ардино.

„Положението е много тежки. Разполагаме с високопроходима техника, която ни предостави ГЗ, но въпреки това вървим в колона по един и носим с километри материалите на гръб до авариралите съоръжения. На места снежните преспи достигат до 2 метра. Когато отстраним повредата тук, ще можем да вървим и към проблемните зони в Смолян“, разказа по телефона за haskovo.net инж Тодоров, който е на място с хората си в Ардино.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини