От х:

Днес в x:

14 °C

Слави Бинев: Малките общини са изоставени от държавата

Слави Бинев

“Малките общини са пренебрегнати от държавата. Те са ощетени по линия на европейското финансиране заради липсата на административен капацитет за кандидатстване по проекти. Ощетени са и заради самоучастието във финансирането им, защото нямат достатъчно средства. Ощетени са ако щете и в конкретния момент, защото сами не могат да се справят със снежното бедствие”.

Тонва заяви днес в Хасково депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев. Той участва в среща на местни депутати с кметове на общини от областта, организирана от РСО “Марица”. На срещата дойдоха четирима народни представители – Бинев, Евгения Ангелова от ГЕРБ, Борислав Иглев от БДЦ и Чавдар Георгиев от БСП. От всички общини на областта пък не присъстваха представители само на Ивайловград, Симеоновград и Тополовград.

Срещата бе закрита за журналисти, за “да се избягнат популистки и политически изказвания пред камерите, в името на деловата работа”, обясниха организаторите.

“Целта на тази, а и на следващите подобни срещи, е да се обединят усилията на кметове и депутати за решаване на проблемите на областта. Защото сам човек не може да реши нищо”, обясни Бинев. Той допълни, че неговият личен ангажимент към местната власт е като председател на парламентарната комисия по европейските фондове. “Гарантирам, че информацията за европейските програми и възможностите за кандидатстване ще достигат максимално бързо до кметовете”, заяви Бинев. По думите му самият факт, че са избрали именно него – отявленият противник на кабинета и лично на премиера, говори, че властта има желание нещата да тръгнат в правилна посока. “Няма да допусна компромис с европейските средства. Ако утре чуете, че са ме сменили, значи нещата ще тръгнат постарому”, допълни депутатът.

От останалите депутати Борислав Иглев от БДЦ е поел ангажимент да помага за укрепването на два моста в Маджаровско и два в хасковска община.

Всички присъстващи кметове пък се са съгласили да се изпрати становище до Министерския съвет с молба да се кандидатства по европейската програма “Солидарност” за укрепването на коритото на река Марица. Съображението е, че по тази програма могат да кандидатстват само държави, а не отделни общини.

“Обсъждахме и конкретни, и общи проблеми. Това което искаме от депутатите не е да “помагат да мине” един или друг проект, а да създадат такива правила, валидни за всички, които да направят излишно подобно “лобиране”, обясни Райна Йовчева, изпълнителен директор на РСО “Марица”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини