От х:

Днес в x:

Змиите като хората - побеждава по-примитивният

Понякога прескачаше взаимна симпатия...


Напразно се отвращаваме от змиите, защото много приличат на хората. При битка между тях побеждава по-примитивният. Това заяви херпетологът и дългогодишен председател на Тракийското херпетологично дружество Красимир Христов при представяне на експозицията от 42-те най-отровни влечуги на планетата. Всички са живи, но за щастие на посетителите са затворени в терариуми във фоайето на читалище Заря. Това е най-смъртоносното сборище убийци познато на планетата. По правило отровността / и смъртоносността/ им се изчислява спрямо другите животински видове и хората, но се оказа, че змиите могат да бъдат много смъртоносни и една към друга. С една много любопитна подробност. Колкото по-високоразвита е една змия и колкото по-напред е в еволюцията си, толкова по-безпомощна е срещу своите по-примитивни посестрими. Нарицателната със смъртоносността си кобра примерно може да хапе черната мамба колкото си иска, но няма да й наруши дрямката. Случи ли се обратното обаче, кобрата заспива завинаги. Прословутата гърмяща змия може и да е бич за хората, но застъпи ли ареала на тайпан, е обречена, дори дузина като нея първо да си изтрият от хапане зъбите в тайпана. Той ще ги клъвне само по-веднъж и дотам. В света на змиите печелят по простите и по-елементарни създания. Не напразно втората най-отровна змия на планетата носи невзрачното име „обикновена кафява змия“.

Най-отровното влечуго на планетата пък е вече споменатия тайпан. Той е 50 пъти по-отровен от кобрата, 100 пъти от аспидата и 200 пъти по-токсичен от гърмящата змия. Добрата новина е, че това вместилище на отровна смърт е изключително рядък вид, обитава много ограничен ареал в Австралия и главното - мързи го като за световно. Ако отворите клетка на гърмяща змия, тя веднага ще ви атакува, но тоя само ще седи и ще ви гледа, разясни Христов. Нищо мързеливо няма в легендарната черна мамба. Годишно тя усмъртява по 25 хиляди африканци. Вероятно бройката е в пъти повече, понеже мнозина не стигат до болницата и статистиката. Мамбата е и най-бързата змия на планетата, развива скорост от 18-24 км/час в пресечена местност и на практика в саваната не може да й избяга дори Юсеин Болт. Голям като него или с габаритите на Малкия Мук, за мамбата няма значение, защото отровата й може да усмърти бизон. Затова на аквариума на змията имаше три черепчета - символ за максимална отровност и смъртоносност. На някои клетки допълнително бе написано да не се отваря, като на непознатата у нас гюрза. Заради смъртоносността й на нея е кръстен руски боен пистолет.

Отровно-съскащата напаст е на разположение на посетителите всеки ден до 14-ти март. Входът е скромен - 3 лв. за възрастни, 2 лв. за деца и по 1 лв. за деца до 7 години.

В изложбата все пак има и по-любезни и неопасни същества като малък комодски варан, който приятелски налазваше ръцете и раменете на хората, при желание от тяхна страна, разбира се. Посетителите обаче се насочваха по правило към змиите, а посетителките - към най-отровните. Понякога се харесваха.

Г. Христов

Посетителите се насочваха най-вече към секцията със силно отровните змии
Имаше впечатляващо разнообразие
Позираха ни като за снимка
Най-отровната змия на света-континенталния тайпан
И легендарната Черна мамба
Херпетологът Красимир Христов дава пример за търпимост към влечугите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини