От х:

Днес в x:

16 °C

Змиите като хората - побеждава по-примитивният

Понякога прескачаше взаимна симпатия...


Напразно се отвращаваме от змиите, защото много приличат на хората. При битка между тях побеждава по-примитивният. Това заяви херпетологът и дългогодишен председател на Тракийското херпетологично дружество Красимир Христов при представяне на експозицията от 42-те най-отровни влечуги на планетата. Всички са живи, но за щастие на посетителите са затворени в терариуми във фоайето на читалище Заря. Това е най-смъртоносното сборище убийци познато на планетата. По правило отровността / и смъртоносността/ им се изчислява спрямо другите животински видове и хората, но се оказа, че змиите могат да бъдат много смъртоносни и една към друга. С една много любопитна подробност. Колкото по-високоразвита е една змия и колкото по-напред е в еволюцията си, толкова по-безпомощна е срещу своите по-примитивни посестрими. Нарицателната със смъртоносността си кобра примерно може да хапе черната мамба колкото си иска, но няма да й наруши дрямката. Случи ли се обратното обаче, кобрата заспива завинаги. Прословутата гърмяща змия може и да е бич за хората, но застъпи ли ареала на тайпан, е обречена, дори дузина като нея първо да си изтрият от хапане зъбите в тайпана. Той ще ги клъвне само по-веднъж и дотам. В света на змиите печелят по простите и по-елементарни създания. Не напразно втората най-отровна змия на планетата носи невзрачното име „обикновена кафява змия“.

Най-отровното влечуго на планетата пък е вече споменатия тайпан. Той е 50 пъти по-отровен от кобрата, 100 пъти от аспидата и 200 пъти по-токсичен от гърмящата змия. Добрата новина е, че това вместилище на отровна смърт е изключително рядък вид, обитава много ограничен ареал в Австралия и главното - мързи го като за световно. Ако отворите клетка на гърмяща змия, тя веднага ще ви атакува, но тоя само ще седи и ще ви гледа, разясни Христов. Нищо мързеливо няма в легендарната черна мамба. Годишно тя усмъртява по 25 хиляди африканци. Вероятно бройката е в пъти повече, понеже мнозина не стигат до болницата и статистиката. Мамбата е и най-бързата змия на планетата, развива скорост от 18-24 км/час в пресечена местност и на практика в саваната не може да й избяга дори Юсеин Болт. Голям като него или с габаритите на Малкия Мук, за мамбата няма значение, защото отровата й може да усмърти бизон. Затова на аквариума на змията имаше три черепчета - символ за максимална отровност и смъртоносност. На някои клетки допълнително бе написано да не се отваря, като на непознатата у нас гюрза. Заради смъртоносността й на нея е кръстен руски боен пистолет.

Отровно-съскащата напаст е на разположение на посетителите всеки ден до 14-ти март. Входът е скромен - 3 лв. за възрастни, 2 лв. за деца и по 1 лв. за деца до 7 години.

В изложбата все пак има и по-любезни и неопасни същества като малък комодски варан, който приятелски налазваше ръцете и раменете на хората, при желание от тяхна страна, разбира се. Посетителите обаче се насочваха по правило към змиите, а посетителките - към най-отровните. Понякога се харесваха.

Г. Христов

Посетителите се насочваха най-вече към секцията със силно отровните змии
Имаше впечатляващо разнообразие
Позираха ни като за снимка
Най-отровната змия на света-континенталния тайпан
И легендарната Черна мамба
Херпетологът Красимир Христов дава пример за търпимост към влечугите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини