От х:

Днес в x:

6 °C

Тракийки подредиха ръчно плетени чорапи в изложба

Пъстри плетени шушони и везани терлици украсиха залата на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Всички те са ръчна изработка на 18 жени.

Изложбата на плетивата е подредена по повод първи март и международния ден на жената -8-ми март.

Жените решили да покажат точно тази част от облеклото като продължение на предишни свои изложения с ръкоделия, в които са подреждали вече ръчно изработени престилки и рокли.

При представянето на новата изложба маше и интересен разказ за произхода на ръчните плетива.

Според историческите сведения, плетаческото изкуство води началото си още от древни времена. Този вид ръкоделие се е зародило през 4-5 век, първоначално без игли, а само с ръце.

Плетенето се е развило в арабските страни. Едно от доказателствата за това е, че първоначално се е плело от дясно на ляво-посоката на писане в арабските страни.

Първоначално с плетене са се занимавали основно мъжете.

През 13-ти век плетенето е силно разпространено в Италия, а по-късно в Испания и Франция, предимно като домашно занимание на дамите.

Дори има икони, на които Св. Богородица е изобразена как плете дрехи на малкия Иисус, разказаха презентаторките на изложбата. Друг любопитен факт е, че първите сведения за важна особа, която е носела плетени чорапи, са за английския крал Хенри 4-ти. Шарл 9-ти е първи с шушони от френските крале.

1589 година е преломна в плетаческото изкуство, тъй като това е годината, в която е изобретен станът.

България също не остава назад в плетивата. Имало е време когато плетенето е било предмет в училище, защото се е смятало, че е полезно умение за момичетата.

Бабите ни са разплитали старите износени вълнени чорапи, пресуквали са преждата е са плели нови, всеки път измисляли нови шарки и бримки.

С развитието на индустрията и технологиите в днешно време магазините са отрупани с машинни плетива, въпреки това ръчно изплетените терлици или шушони, носят особена топлота, казва Христина Мантарова. Тя се е научила да плете още 14-15 годишна от баба си. Сега плетаческите й умения е наследила и нейната внучка.

М. Манолова  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини