От х:

Днес в x:

Данъчните следят за Бентли-та купени от заеми

Това можеше да се купи със заеми

Данъкоплатците трябва задължително да декларират получените си парични заеми за миналата година, ако тази сума надвишава 10 хиляди лева и към края на 2014-та година не е погасена. Изискването обаче не задължава гражданите да декларират банковите си кредити, уточняват от Приходната агенция.

На обявяване пред НАП подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2009 г. до 2014 г., ако общият размер на остатъците към 31-ви декември 2014-та е над 40 000 лв.
Инициативата на данъчните бе въведена преди няколко години, в отговор на популярни тогава практики да се оправдават огромни вложения или скъпи покупки с пари от заеми от физически лица, като произходът на средствата остава недоказан, нито пък за тях се плащат данъци. Подобни случаи нашумяха особено много през 2009-та година, когато се оказа че синът на бизнесмен от Хасково подкара лъскаво Бентли. Пред данъчните декларирал че го купил с парите от 42 заема на обща стойност от 3 420 000 лв.

Пред НАП физическите лица трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените такива. В декларацията за доходите, която се подава до 30 април тази година, се посочват предоставените парични заеми през 2014-та, ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. Заемите, които са предоставени през предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на остатъците към 31-ви декември 2014-та е над 40 000 лв.

Целта на цялата тази бумащина е не да ни обложат с допълнителен налог, а да се получи засечка на твърденията за дадени и получени заеми, уточняват бирниците. Практиката на купени уж от заеми лимузини секна, след въвеждането на допълнението към данъчната декларация. 

Това е така нареченото Приложение № 11, което е неразделна част от образеца на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица. Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg . Формулярите се подават до 30 април, като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

1 415 жители на област Хасково са обявили до днес пред НАП доходите си от предходната година.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини